foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Apologet

Апологет : православний апологетичний сайт

- Різдвяні читання, які проводяться щороку в Москві напевно є найбільшим православно-суспільним заходом у світі. Наприклад, у роботі минулорічних читаннях узяли участь близько 12 тисяч осіб, було прочитано понад тисячу доповідей. Цьогорічний захід характеризувався не меншим розмахом. Два дні тривали пленарні засідання в Кремлівському палаці з’їздів, а три дні після того відбувалися секційні засідання. На пленарних засіданнях головував Московський патріарх Алексій ІІ та митрополит Калужський і Боровський Климент. Захід разом із Московською патріархією організували Російська академія наук, Московський державний університет імені Михайла Ломоносова та інші провідні установи.
Мені, як людині яка вже давно займається питаннями релігійного життя, церковно-державних відносин, було цікаво побачити, як проводять такі широкомасштабні заходи наші північні брати. На таких конференціях можна від слідкувати останні тенденції у житті держави та Церкви.
Цього разу віруючі росіяни переймалися трьома основними проблемами суспільного життя. По-перше, знову багато говорилося та гостро ставилося питання перед представниками держави про необхідність запровадження в школу Основ православної культури. Тут треба зауважити, що у цьому Україна пішла набагато далі за Росію. Попри тісну співпрацю в цій країні держави та Церкви, попри те, що предстоятель РПЦ офіційно займає п’яте місце у державній ієрархії, а єпископи фактично є заступниками губернаторів, Основи православної культури так до цих пір і не запроваджені у шкільну програму. У нас, як відомо, на Заході України і в інших регіонах уже читають дітям Основи християнської етики.
Друга проблема, яку майже цілий тиждень обговорювали у Москві це – демографія. Тут уже нам є чому повчитися у росіян. У нас лише Президент Віктор Ющенко опікується проблемою збільшення народжуваності. В Росії Православна церква, разом із державою, веде активну пропагандистську роботу за утвердження культу православної родини, виступає проти абортів (на секціях лунали навіть пропозиції на законодавчому рівні заборонити аборти). Батюшки йдуть у лікарні, переконують лікарів, щоб вони не схиляли жінок робити аборти, вимагають від влади, щоб та на місцях проводила роз’яснювальну роботу. Непогано було б, якщо б і наші церкви підтримали Віктора Ющенка у цих починання і не на словах, а на ділі проводили таку роботу. Адже проблема демографічної кризи в Україні стоїть не менш актуально, ніж у Росії. І Православна церква, як показує російський досвід, може багато зробити у цьому напрямку.
Третя проблема, яка привернула увагу учасників „Різдвяних читань” це місіонерська діяльність і катехізація. На читаннях виступили відомі місіонери: диякон Андрій Кураєв, професор Олександр Дворкін та священик Сергій Рибко. Останній виступає перед рокерами та навертає своєю проповіддю їх до Бога. Саме його заслуга, що до Православ’я прийшов Костянтин Кінчев (соліст групи „Аліса”). Співак тепер виступає у Росії з численними концертами на підтримку віри, Православної церкви. Для мене було цікаво почути слова отця Сергія про те, що немає місця і часу, які б не підійшли для проповідування. На його думку, говорити про Бога, навертаючи людей можна всюди та завжди. Це відповідь багатьом українським батюшкам, які чекають віруючих, нарікають на сектантів, а самі бояться зробити крок із вівтаря на зустріч людям. За такі погляди отця критикують і частина його консервативних колег. Як повідомлялося, після Великодня, місіонерський відділ при Московський патріархії відкриває курси підготовки місіонерів, де в програмі навіть буде спецкурс „Вулична проповідь”. Раніше такі методи були притаманні лише протестантам. Тепер і Православна церква починає займати активнішу позицію. Учасники читань розповідали, що у Курську є священик, який не цурається того, що ставить стола на місцевому базарі та проповідує, розповідаючи людям про Творця. За визначенням отця Сергія Рибка, проповідь має бути агресивною. Під цим визначенням він розуміє, що треба говорити про Бога, якщо навіть аудиторія не готова тебе слухати. „Бо обов’язково знайдуться люди, які зацікавляться і говорити необхідно для них”, - каже священик.
Загалом, як православний, я б хотів би, щоб в України відбувалися подібні щорічні заходи, де б Церква, громадськість та представники держави могли б обговорювати насущні проблеми. В Україні, нажаль, поки немає подібного загальноукраїнського майданчика для обміну думок і ідей. Зрозуміло, що за розмахом у нашій країні ми не зможемо провести настільки помпезний захід (та це й не потрібно), але головне, щоб він був змістовним і таким де б його учасники відчували, що життя суспільства, держави та Церкви це не окремі полюси, а спільна реальність, і проблеми, які виникають треба розв’язувати гуртом.

НОВИЙ ЗАВІТ і ПСАЛТИР (аудіоформат)

МЕЧ ДУХОВНИЙ

Меч духовний №2