foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Apologet

Апологет : православний апологетичний сайт

Преосвященним архипастирям, боголюбивим пастирям, чесному чернецтву і всім вірним Української Православної Церкви Київського Патріархату
 
Дорогі браття і сестри!
 
Христос Воскрес!
 
Який сенс мав би світ і вся світова історія, якби не було Бога і вічного життя? Чим би людство пояснювало необхідність боротьби добра зі злом, якби Бог не вклав в нашу душу совість? Що б ми знали про Істину, якби Син Божий не відкрив нам, що таке Істина? Чи повірило б людство цій Істині, якби Ісус Христос не воскрес із мертвих? Чим більшим міг би підтвердити Ісус Христос, що Він є Син Божий – Творець всесвіту, ніж Своїм власним воскресінням із мертвих?
На воскресінні Христовім утверджується сенс існування світу і його історії. Воскресіння Христове розкриває і сенс життя кожного із нас. Вдумайтесь: навіщо ми терпимо страждання на землі, якщо не існує вічно­­го життя? Воскресіння Христове дає нам надію на наше власне воскресіння.
Істина воскресіння Христового просвітлює і освячує собою все. Воно є центральною подією світової історії, засвідченою безліччю фактів впродовж двохтисячолітньої історії християнства. Якщо світ, що “лежить у злі” (1 Ін. 5,19), не бажає помічати цього і намагається обійтись без Христа і без Бога взагалі, – ми, християни, можемо дивитись на це спокійно, жалкуючи тільки про кінцеву долю цього світу, його грядущу безрозсудну загибель. Християнська істина ніколи не схитнеться, бо вона лежить в основі буття світу. Той світ, який відкидає Бога і Христа Спасителя, не бажаючи жити за законом заповіданої Богом Любові, – відсікає себе власноручно від коріння і вільно обирає вічну смерть.
Сучасний світ заявляє, що всі релігії рівні, і тим самим хоче принизити християнство. Кожна релігія має своє достоїнство, але жодна не може зрівняться з Богоодкровенною релігією, якою є християнство. Жодна релігія не вчить про воскресіння мертвих і жодна не може піднятися до такої моральної висоти, як любов до своїх ворогів. Христос сказав: якщо ви любите тільки тих, хто вас любить, то яка вам за це дяка? Бо і грішники люблять тих, хто їх любить. Але ви любіть ворогів ваших (Лк. 6, 32-35). Всі святі виконали цю заповідь. Вона стала реальністю в християнстві. Жоден із засновників світових релігій не воскресив себе із мертвих. Їхня смерть зрівняла їх зі всіма смертними. А Христос Спаситель після смерті воскрес Своєю силою і тим самим засвідчив, що Він Син Божий. Послідовники деяких релігій іноді творять дивні діла, але в межах природних законів; а Христос творив надприродні явища; Він перемагав закони природи, тому що Він їх Творець. Своїм воскресінням Христос подолав закон смерті.
Христос воістину воскрес. Це означає, що Він воістину Син Божий, друга Іпостась Святої Тройці. Він прийшов у світ заради нашого спасіння з любові до нас. Він відкрив нам Істину, перед якою нам треба схилятися, приймаючи її з повною беззастережною довірою, з любов’ю і вдячністю.
В третьому тисячолітті перед людством виникне багато проблем, які з точки зору людського розуму розв’язати неможливо. Для нас, християн, у світі нема нічого безнадійного. Ми ставимо в центр історичного розвитку Бога, бо Він є центром буття, незалежно від того, ставлять люди Його в центр, чи не ставлять, Він є ним. Христос Спаситель сказав: “Я є путь, і істина, і життя” (Ін. 14,6). Бог не тільки створив всесвіт, а й піклується і промишляє про нього. Пришестя в світ Сина Божого свідчить про те, що Бог не залишив світ напризволяще, а воскресіння Ісуса Христа з мертвих переконує нас, що Він переміг смерть, гріх і всіляке зло. Ми не маємо підстав сумніватись, що Бог керує світом. Він попускає розповсюдження зла до відповідної межі, але водночас припиняє його Своїми, часто незбагненними для нас, діями. Україна не виключена з Божественної опіки. Нам не страшні ніякі соціальні і політичні потрясіння, бо з нами Бог!
Ми не повинні доводити, що Христос воскрес. Під час своєї проповіді апостоли не доводили людям, що Христос воскрес. Вони тільки свідчили про те, що бачили. Нам треба тільки розповідати про Воскресіння Христове як про подію, засвідчену апостолами і всією історією християнства, і закликати до Христа. Той, хто має вуха, – почує, а хто має духовні очі – побачить. Ми переконані, що майбутнє за християнством, бо Господь Ісус Христос сказав Своїм послідовникам: “У світі зазнаєте скорботи, але мужайтесь: Я переміг світ!” (Ін. 16, 33).
Дорогі браття і сестри! У ці святкові дні, коли Церква Христова святкує перемогу життя над смертю, добра над злом, любові над ненавистю, сердечно поздоровляю всіх вас з Пасхою Христовою. Щиро вітаю з Воскресінням Христовим Президента України Леоніда Кучму, Голову Верховної Ради Івана Плюща, Прем’єр-міністра Віктора Ющенка, українське військо і весь український народ. Молитовно бажаю нашій вищій владі мудрості, терпіння і допомоги Божої в їх відповідальному служінні перед Богом і народом. Вітаю з Великим святом і нашу українську діаспору, яка зберігає любов до рідного краю. Нехай Господь наш Ісус Христос, Який воскрес із мертвих, зберігає нас в мирі і братолюбстві, єдності і любові; дарує нам пасхальну радість і терпіння; пошле українському народу добробут, а українському православ’ю об’єднання в єдину Помісну Православну Церкву. Будемо завжди звертатись до Христа Спасителя, щоб Він воскрешав наші загрубілі душі і наповняв наші серця любов’ю, яка є сутністю життя на землі і у вічності.
Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма вами!
 
Воістину Христос Воскрес!
 
Філарет,
Патріарх Київський
і всієї Руси-України
 
Пасха Христова
2001 рік
м. Київ

НОВИЙ ЗАВІТ і ПСАЛТИР (аудіоформат)

МЕЧ ДУХОВНИЙ

Меч духовний №2