foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Apologet

Апологет : православний апологетичний сайт

Преосвященним архипастирям, боголюбивим пастирям, чесному чернецтву і всім вірним Українського Екзархату
 
Смерті святкуємо умертвіння...
іншого, вічного життя початок…
(7 пісня Пасхального канону)
 
Дорогі браття і сестри!
Христос воскрес!
 
Серед християнських свят особливою урочистістю, особливою радістю відзначається свято Святої Пасхи. Святкувати Пасху – це означає всім серцем відчути й усвідомити силу й велич Воскресіння Христового. Святкувати Пасху – це означає стати духовно оновле­ною людиною. Святкувати Пасху – це всім серцем і всіма помислам дякувати Богу за Його невимовний дар – дар Воскресіння, дар любові.
Він воскрес! Це була радість, яка перевищувала всяку іншу ра­дість. Закінчилися дні, години страждань, вагань, скорботи й сліз. Настала радість повна, найвища – радість у Господі, бо Він воскрес згідно з пророцтвами й передбаченнями про це Його Самого, Ісуса Христа. І ця радість стала вірою безлічі мільйонів людських сердець.
Воскресіння Христове стало запорукою вічного життя людства. В дні печалі й скорботи по смерті наших близьких Воскресіння Хри­стове вселяє в наші серця велику надію. Воно дає нам мужність і силу перемагати смуток і тугу. Воскресіння Христове з`єднує живих і померлих в єдину родину. Воскресіння Христове дарувало людині повну радість.
Радість Воскресіння Христового дійшла й до нас, і з почуттям духовного захоплення ми святкуємо її сьогодні. Ми, за словом Христа, блаженніші від самих Його учеників, бо, не бачивши Воскреслого, віруємо в Нього (див.: Ін. 20, 29). Ми знаємо, що істинність цієї події стверджена багаторазовими явленнями Воскреслого Господа й бе­сідами з Ним Його учеників та Його послідовників. Коли Дух Свя­тий на п’ятдесятий день після Воскресіння Христового зійшов на апосто­лів і осяяв їхні уми й душі, вони, сповнені непохитного переконання в правді Воскресіння Христового, пішли з волі Його проповідувати про це по всій землі.
Ми вже знаємо, що ця путь нашого серця істинна і закріплена життям тисяч святих Божих людей, які в ім`я Воскреслого Господа, з вірою в Нього, в усі віки вчинивши різноманітні подвиги, прославили свої імена вічною славою.
Ми знаємо, що численні святі отці перших віків християнства, будучи натхненні Святим Духом, повчали своїми творами про Воскресіння Христове. Один з них – св. Григорій Богослов – останню свою бесіду закінчив такими словами: “Я почуваю, що моє перо вже тремтить у старечих пальцях; я, мабуть, пишу вже останнє слово про Воскресіння Христове, але знаю, що Промисел Божий поставить і після мене інших пастирів, які невмовкно, будуть проповідувати про Воскреслого”.
Воскресіння Христове спонукає нас боротися з гріхом. Воно кличе нас до моральної чистоти й святості, воно вчить нас бачити в людині брата, образ і подобу Божу. Воскресіння Христове виправдовує нашу боротьбу з неправдою. Воно надихає нас на працю й благочестиве життя.
Воскресіння Христове створило новий напрям життя людини. Воно зробило земне життя осмисленим і цілеспрямованим. Попереду не смерть, не загибель, не знищення, а сприйняття іншого способу буття, “іншого, вічного життя початок”.
Смерть втратила для християнина свій жах і страх. Ось чому в ці святкові дні Церква закликає нас до радості й захоплення: “Світися, світися, новий Єрусалиме”, “радій нині і веселися, Сіоне”, “радісно обіймемо один одного”, “через Хрест прийшла радість всьому світові”, “смерті святкуємо умертвіння”.
Ісус Христос, що воскрес на третій день, як провіщало Святе Письмо, дав Себе розіп’яти на хресті, щоб Своїми стражданнями від­крити людям дорогу до вічної радості. Все, що ми маємо в своєму житті як православно віруючі люди, найбільш радісне, найбільш дороге, – все це дає нам Воскресіння Христове.
Нам не дано зрозуміти до кінця глибинних таїн людини, як ду­ша її відроджується й оновлюється, але ми впізнаємо християнина за способом його життя, за його серце, відкрите для добра, любові, само­пожертви й віри. Коли ж хто-небудь із нас мав нещастя, подібно до апостола Фоми, зазнати затемнення віри у Воскреслого, нехай і він знає: всіх Господь кличе до Себе, і непохитна Його любов. І неупереджене серце не може не відгукнутися на Його смерть за всіх нас на хресті.
Воскреслий Спаситель є наш Бог Всесвятий, Бог Всемогутній і Бог Чоловіколюбний, Якому дорога кожна людина, що живе на землі. Він хоче, щоб ніхто з нас не загинув для вічного життя, але щоб кожен з нас, віруючи в Нього і виконуючи Його заповіді, ввійшов у радість свого Господа. Христос для того й заснував Церкву, щоб вона через молитву, благословення і благо­дать Божу насаджувала в серцях людей дух любові, миру й радості у Воскреслому Господі, переможці смерті і джерелі вічного життя.
Християнин повинен охороняти життя кожної людини і захищати створіння Боже. Особливо це важливо для нашого часу, коли люд­ству й самому життю на землі загрожує небезпека знищення. Хри­стияни не можуть байдуже ставитися до загрози ядерної війни. Церква осуджує її як тяжкий гріх проти Бога і незгладимий злочин проти людства.
У ці пасхальні дні, у свято перемоги життя над смертю, ми зно­ву звертаємось до всіх християн, до всіх людей доброї волі із за­кликом об`єднати свої зусилля, щоб рішуче пере­пинити шлях війні, врятувати людство від загибелі і сприяти зміц­ненню співробітництва і довіри між народами.
У ці радісні пасхальні дні сердечно поздоровляю вас, преосвя­щенні архипастирі, боголюбиві пастирі, чесні ченці та черниці, улюб­лені браття й сестри, з святом Святої Пасхи і молитовно бажаю, щоб Воскреслий Христос зміцнив наші душевні й тілесні сили і да­рував усім нам благодатну поміч на діла добрі. Нехай ніхто не по­тьмарить в нас духовної радості!
Підносячи молитви Воскреслому Христу, будемо просити Його, щоб Він послав людству духовне оновлення, дарував людям Своїм силу і благословив усіх нас миром, бо Йому належить честь і покло­ніння на віки віків. Амінь.
Воістину Христос воскрес!
1987 р.

НОВИЙ ЗАВІТ і ПСАЛТИР (аудіоформат)

МЕЧ ДУХОВНИЙ

Меч духовний №2