foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Apologet

Апологет : православний апологетичний сайт

Великий подвижник VII століття Ісак Сирін описує суть молитви таким чином: "Сходини, що ведуть до Царства Небесного, приховані усередині тебе, у твоїй душі. Очисти себе від гріха, і ти знайдеш сходини, якими ти зможеш піднятися до Царства Небесного».
Хоча зустріч з Богом відбувається в нашій душі, як говорить Ісак Сирін, важливо пам`ятати, що ми у жодному випадку не є якимись безтілесними істотами, проте мандруємо в нашому тілі в цьому матеріальному світі. Тому і молитва стосується всієї істоти людини, включно його тіло і оточення, в якому він живе.
У храмі ми служимо Богу певним чином, за допомогою форм, створених Святим Духом протягом сторіч. Наша домашня молитва також передбачає певну зовнішню сторону.
Переїжджаючи до нового будинку або нової квартири, ми освячуємо нове житло церковним чином. Ікони у всіх кімнатах квартири є постійними ознаками одержаного будинком освячення. Вони нагадують про Божу присутність в повсякденному житті людини. Кожна ікона говорить про те, що Бог во Христі наблизився до людини, щоб перебувати з нею.
"І ось Я з вами в усі дні до закінчення віку" (Мт. 28:20). Такими були останні слова Христа, коли Він відокремився від своїх учнів і повернувся на Небо.
Коли ми молимося в храмі, ми бачимо навколо себе народ Божий — членів нашої общини або інших молільників. Коли ми молимося удома, ми маємо в повчання слова Христа: "Ти ж, коли молишся, ввійди до твоєї кімнати" (Мт. 6:6). Але і тоді ми не поодинокі. Ікона у куті нашої кімнати є вікном в Царство Боже і сполучною ланкою з його мешканцями. У центрі звичайно поміщається ікона Божої Матері з Народженим Сином Божим на руках, що є свідоцтвом близькості Бога до людини. Ця ікона затверджує основний момент нашого спасіння — Боже Втілення. По обидва боки цієї, що займає центральне місце, ікони, часто висять ікони святих. Вони відображають наших небесних друзів, які вже закінчили свій подвижницький шлях. Серед них часто присутня ікона святого, в пам`ять якого молільникові нарекли ім`я, і ікони інших святих, які стали йому особливо близькими. Він знайомий з життєвим шляхом цих святих і випробував силу їх заступництва.
Перед тим, як почати читати молитви з молитовника, ми немов би просимо цих наших небесних друзів молитися з нами, коли говоримо: "Господи Ісусе Христе, Сину Божий, заради молитов Пречистої Твоєї Матері і всіх святих, помилуй нас".
Ми починаємо нашу молитву в усвідомленні своєї негідності і слабкості нашої молитви.
Іншою формою початкової або кінцевої молитви є наступна: "Молитвами святих отців наших, Господи Ісусе Христе, Боже наш, помилуй нас". Під святими отцями, до молитов до яких ми вдаємося, розуміємо духовні отці: єпископи, священики, старці і особистий духівник кожного християнина.
Духовне батьківство є традицією, що поодовжується з часів древньої Церкви. Апостол пише: "Бо хоч маєте безліч учителів у Христі, але батьків небагато; бо я благою вісткою народив вас в Ісусі Христі" (1 Кор. 4:15).
Батьківство за природою належить чоловікові. Така природа і духовного батьківства — священство. Воно завжди належало чоловікові. У ньому продовжується служіння первосвященика Христа, і в святій Євхаристії священик є тільки Його знаряддям, неначе іконою Христа. Відповідно роль матері в Діві Марії — Богоматері — вознесена вище за служіння херувимів і серафимів. Ублажаючи Богородицю, згідно її пророцтва, Церква одночасно прославляє служіння всіх матерів. Біологічні і духовні завдання батька і матері відповідають один одному і доповнюють один одного.
Але давайте повернемося до кіота! Перед ним ми знаходимося немов би в храмі. Ми запалюємо лампаду або свічку. Ми читаємо з молитовника молитви згідно з нашим молитовним правилом.
Вже було сказано, що в кожній кімнаті повинна висіти ікона. Має бути ікона і в дитячій кімнаті. Є дуже добрим вже немовля підносити до ікон, щоб воно дивилося на вогник жевріючої перед ними лампади. Що до духовного виховання, безсумнівно — перші роки дуже важливі для розвитку дитини.
Дуже добре завести у родині звичай, щоб вся сім`я збиралася разом в кімнаті перед іконою для того, щоб починати і закінчувати день молитвою. Таким чином, сім`я також мала б своє спільне коротке молитовне правило, яке потім кожен міг би продовжувати "в своїй кімнаті". Під час загальної сімейної молитви можна розділити читання молитви серед членів родини.
Апостол пише: "Отже, коли їсте, коли п`єте, чи щось інше робите, — все робіть на славу Божу" (1 Кор. 10:31). Тому ми підносимо молитви до і після їжі, які також являють присутність Божу у православній родині.

НОВИЙ ЗАВІТ і ПСАЛТИР (аудіоформат)

МЕЧ ДУХОВНИЙ

Меч духовний №2