foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Apologet

Апологет : православний апологетичний сайт

У цій праці ми тільки частково подали розбіжність між наукою Свідків Єгови і Святим Письмом. Звернули увагу тільки на деякі найбільш важливі речі, хоч про фальшиву науку Свідків Єгови мож­на написати томи.
«Пророцтва» цієї секти не збувались одне за одним. Останній «посланець Бога» і водночас «сьомий ангел» Ч. Т. Расселл вдавався до різного роду махінацій і обманів. Він намагався утвердити в вірі своїх прибічників, а також знайти нових прихильників. Для цього проповідував, що видиме царство на землі вже недалеко, доказом чого є велика кількість пшениці, яку він має, і урожайність, яка є фантастичною. Людині вже не треба буде працювати в поті чола, щоб заробити на хліб. Знаходились наївні, які приставали до Расселла з метою купити цю «чудову» пшеницю. Він її нікому не жалів, відпускаючи по 60 доларів за один центнер. У той час центнер такого ж зерна коштував 1 долар. Преса Нью-Йорка, а найбільше почали безжалісно шматувати «добре ім\'я Расселла». Щоб покласти цьому край, Расселл відкрив судову справу і забажав 100 000 доларів за нанесені образи від своїх «очорнювачів». Правда, він цей процес програв. Більшу неславу приніс Расселлу один канадський священик Й. Й. Росе. Він публічно звинуватив у неправдомовстві Расселла, який стверджував, що знає і володіє грецькою мовою. Досить сильним було знеславлення для «сьомого ангела», адже без знання грецької мови не можна говорити про глибокі дослідження Біблії. Ця справа знову ж викликала судовий процес. Суд­дя доручив експертам встановити рівень знання грецької мови Чарльзом Расселлом. З\'ясувалося, що він не знав навіть алфавіту (о. Пав­ло Сівек «Парижські вечори», с. 368).
Майже нічим не відрізнявся від свого попередника Расселла, «наступний ангел» - Й. Ратерфорд. Початок видимого Царства на землі він призначив на 1925 р. Отже, в 1925 р. мав воскреснути Авраам і від цього часу люди вже не мали вмирати. Для цього було виготовлено спеціальні фотографії до рухомих картинок, їх пока­зували замість фільмів у великих містах.
Один із «дослідників» приблизно так описує зміст фільму: Ратер­форд у колі своїх товаришів вирушає в подорож. По дорозі вступає до своїх приятелів, і просить їх, щоб вони дозволили своєму синові поїхати з ним через Царську Долину. Батьки погоджуються й вони виїжджають. Ратерфорд проходить долину пішки, милуючись її плодами. Але тут дія змінюється і видно, як падає автобус з високої гори. Усі пасажири загинули. У цьому автобусі знаходились батьки хлопчика. Ратерфорд потішає його, пише лист і наказує прочитати його тоді, коли почує, що воскрес Авраам. Це буде 1925 рік. Наступна картинка показує дію, де хлопець читає пресу і на першій сторінці газети видніється напис: «У Палестині воскрес Авраам». Хлопець дивиться на календар, який вказує на 1925 рік. Потім він швидко читає лист Ратерфорда, в якому написано, щоб він подзвонив до Авраама і просив його воскресити своїх батьків. Задоволена дитина виконує рекомендацію Ратерфорда (о. др. Уфнярський «Міжнародне Товариство Дослідників Біблії» с. 44).
Хіба подані факти не говорять самі за себе? Щоб зробити з цього висновок, не треба бути генієм. Для виявлення фальші достатньо поверхово ознайомитись з наукою Свідків Єгови. Вникнувши в де­талі, можна зауважити іронію в цій науці і насмішку з науки Ісуса Христа. Спираючись на авторитет Святого Письма, водночас йому суперечать. Якщо в науці секти є стільки недоречностей, тоді чому організація Свідків Єгови згуртовує щораз ширші кола?
Причиною є те, що католики не працюють над поглибленням своєї віри. Люди переважно не знають Святого Письма.
Боляче писати про це, але більшість християн-католиків не жи­вуть вірою, часто не знають основ своєї віри. Не поглиблюючи своєї віри, не знають, що втрачають, коли переходять до секти. Хрис­тиянин починає сумніватися у своїй вірі, коли Свідок Єгови про­читає йому декілька віршів із Святого Письма вирваних з контексту. А коли почує ще одну-дві нісенітниці про священиків, тоді віра про­падає хтозна куди. Дальше робота за «їжею на властивий час», якою є «Вартова Башта». На жаль, все це має місце. Наприклад, одна ревна католичка часто ходила до Церкви. Ніколи не пропускала прощі до Ченстохови. Завжди брала участь у всіх парафіяльних заходах, її вважали зразком для інших. Проте, після декількох розмов із Свідками Єгови вона залишила Церкву і сьогодні ще активніше від них виступає проти християнських практик та обрядів. Критикує те, що було для неї святим.
Ось ще один приклад нерозважливості людини. Під час однієї з дискусій, де найбільше було Свідків Єгови, була також сімдесятичотирирічна бабуся. Вона нас дуже зацікавила і ми вирішили по­розмовляти з нею. Ми дізнались, що бабуся тільки три роки тому як пізнала «правду» Свідків Єгови. Сімдесят років ходила до Церкви, вірувала в те, про що навчала Церква. Спочатку Свідки Єгови зама­нили її дочку, а вона прочитала своїй мамі декілька рядків з Святого Письма зазначених червоним олівцем і цього було достатньо, щоб заманити бабусю. Після розмови, яка тривала три години, одна осо­ба, котра є Свідком Єгови, запитує нас: «А скільки ви вже є років після символу?» Тобто, скільки минуло часу, як ми охрестились, ставши Свідками Єгови. Довго проходила пожвавлена дискусія, а ця особа не зорієнтувалася, що ми відстоюємо католицьку віру. Тим самим засвідчила свою безглуздість.
Подібних прикладів можна було б навести багато. Ще один доказ легковажності одного віруючого. З його слів ми дізнались, що він був католиком. Познайомився з Свідками Єгови і зацікавився їх наукою. Протягом багатьох місяців вивчав Святе Письмо під ке­рівництвом Свідків Єгови, читав їх численні брошури і публікації. За цей час сектанти встигли закорінити в ньому ненависть до Като­лицької Церкви... Щоправда «символу» не прийняв, бо зустрівся ще з «баптистами». Щиро прийняв їх науку, і найближчим часом мав їхати в Познань, щоб «охреститись».
На запитання, чи «баптисти» визнають Святу Трійцю, почули: «Ще добре не знаю, але думаю, що визнають». Друге запитання було щодо віри в загробне життя. На нього наш співрозмовник відповів: «А це я вже запитаю в старших братів». Ми були шоковані такою поставою. Як можна приймати хрещення і не знати у що віруєш? «Брати мені скажуть, і я буду знати», - такою була відповідь.
І це можна назвати пізнанням і розумінням віри?! Чого «брати» навчать, в те і буду вірити, без огляду чи має це вчення коріння у Святому Письмі, чи ні.
Свідки Єгови у великій мірі приваблюють своєю зовнішньою поставою і прикладом. На перший погляд це схоже на загадку. Дійс­но, як може людина так швидко змінитись? Людина, яка ще доне­давна була схильною до різних зловживань, швидко змінює свою поставу. І це відбувається після того, як особа вступає до організації Свідків Єгови. Відповісти на це запитання не є важко.
Згідно з їх наукою, нагородою за добру поведінку буде «рай на землі», який відрізняється від сьогоднішнього життя на землі, де не буде страждань і хвороб. Ріки будуть плисти молоком і медом, а лев буде товаришувати з ягням. Вони пояснюють своїм визнавцям, що коли хто з них буде ревно служити Богу Єгові, той отримає в «раю» непогані посади. І вірять наївні у ці сектантські обіцянки. Праці небагато, а нагорода майже казкова.
Подібно до Свідків Єгови, обіцяв колись диявол Ісусові Христові: «...Оце все дам тобі, як упадеш ниць і мені поклонишся» (Мф. 4, 8-9). Одного разу Свідок Єгови сказав: «Всі ми бігаємо, але не всі доче­каємося нагороди». Ми спитали цю людину, чи дійсно, ходячи від будинку до будинку, вона думає тільки про вічну нагороду? Свідок відповів: «Можна подумати, що ви не мрієте про це?» Ми сказали, що про нашу нагороду думає Господь, котрий нас сотворив. Нато­мість нашим обов\'язком є про це завжди пам\'ятати, намагатись захи­щати Його славу і правдивість Його науки від навали фальшу та омани.
Бачимо, як матеріально розуміють Свідки Єгови свою віру. Ду­мають тільки про нагороду. І ця думка є рушієм, який скеровує їх від будинку до будинку.
Свідки Єгови записують кожну годину «проповідування» і зві­тують про це перед старшими братами. Намагаються, щоб тих годин було якнайбільше. Тільки тоді краща посада в «новім світі» є гаран­тованою.
Таку звітність керівництву можна розцінити лише як бажання осягнути славу чи отримати посаду. Проте для Господа не є конеч­ною кількість проповіданих годин. Святе Письмо не згадує, щоб Ісус Христос перевіряв апостолів, скільки вони годин працювали. Ісус виразно сказав, що господар винограднику нагородить всіх порівну (Мф. 20, 1-12). Він добре знає, хто і скільки виділив для Нього часу.
До Свідків Єгови притягує також те, що члени цієї організації мають повне право проповідувати науку, яку їх вчить керівництво організації. Тому й не дивно, що Свідки Єгови відразу ж дають всім можливість «проповідувати». Отже, тепер кожний Свідок Єгови, незалежно від того, чи вміє читати, чи ні, дає «повне свідоцтво Бого­ві Єгові». Для цього не обов\'язково знати Біблію в цілому, її можна пояснювати, як це є для особи вигідно. Про це ми неодноразово мали можливість переконатись під час дискусій. Важливим є тільки те, щоб майстерно обливати брудом Католицьку Церкву, тільки тоді тебе вважатимуть за зразкового піонера-проповідника.
У Католицькій Церкві до проповідування Божого Слова допус­кають спеціально приготованих людей. Спираючись на Святе Пись­мо, Католицька Церква не зобов\'язує жінок до проповідництва.
До рядів секти приваблює й те, що чужоложство не вважається великим гріхом. У Свідків Єгови можна одружуватись і розлуча­тись, про що зрештою свідчить історія засновника секти. У Като­лицькій Церкві розлучень немає.
Якщо поганий вчинок Свідка Єгови залишається в таємниці, зна­чить цей Свідок Єгови є надалі зразковим. Якщо його дії стануть відомими, тоді, як говориться, не чекай помилування. Такого Свідка відразу ж виключають з Організації. Адже ця Організація повинна бути в людських очах чистою, як кришталь, незалежно якою є в очах Єгови. Про таких Ісус Христос говорить: «Горе вам, книжники й фарисеї, лицеміри, що очищаєте зверху чашу і миску, а всередині вони повні здирства та нездержливости. Сліпий фарисею! Очисть но спершу середину чаші й миски, щоб і назовні були чисті. Горе вам, книжники й фарисеї, лицеміри, що схожі на гроби побілені, які зверху гарними здаються, а всередині повні кісток мертвих і всякої нечисти. Отак і ви: назовні здаєтесь людям справедливі, а все­редині ви сповнені лицемірства й беззаконня» (Мф. 23, 25-28).
Дійсно, будучи слабкою, людина схильна до різних грішних вчин­ків, тому Католицька Церква накладає на своїх визнавців різні обов\'язки. Між іншим, - це свята сповідь, покута за гріхи, прощення своїм ближнім і любов до ворогів. Католики не викидають, як Свід­ки Єгови, десять Божих заповідей. Саме відсутність десяти Божих заповідей є вигідною для багатьох людей.
Людська натура вимагає пізнання Бога, прагне до Нього нале­жати. Важко є тій людині, котра не поглиблює своїх знань Святого Письма і не скріплює своєї віри на його основі. Тому й не дивно, що такі люди приймають науку будь-якого віровизнання. Вони хочуть належати до Бога і водночас не мати жодних пов\'язаних з цим обов\'язків.
Не поширювалась би «віра» Свідків Єгови, якби християни знали Святе Письмо. Люди, котрі знають Біблію, легко відрізняють кукіль від пшениці. Для них замало вирваних з контексту двох чи трьох рядків.
Коли священик дискутуватиме зі Свідками Єгови, то замало є показати їм їх неосвіченість і незнання. Вони вважають, що, не маючи конкретної відповіді, священик збиває їх з пантелику. Після такої розмови зі священиком вони переконані, що мають право до проповідування Євангелія, адже апостоли також були неосвіченими. Натомість священик відноситься до числа католиків, про яких Свя­те Письмо говорить: «Горе вам, книжники...»
Під час дискусій треба доказувати слушність Христової Церкви, її науки, яка має силу і всемогутність Святого Письма.
Треба постійно викривати вірним підступність секти Свідків Єго­ви. Сьогодні є люди, котрі поки що належать до Католицької Церк­ви, а завтра через слабку віру поповнять ряди Свідків Єгови. Серед них є багато й таких, котрим не треба було кілька років пізнавати «правду», щоб її зрозуміти. Вони швидко побачили неправду і фальш, але за цей час Свідки Єгови встигли зробити свою роботу. Вселили в них ненависть до Католицької Церкви, забаламутили людський розум через подання фальшивої науки. Вирвали з людсь­ких сердець любов і прив\'язаність до Пресвятої Богородиці. Такі люди стоять сьогодні на роздоріжжі, вони безпорадні.
Багато Божих дітей готові повернутись до Христової Церкви, але потребують подання руки допомоги, а також святої постави як від вірних, так і від духовенства. Не відвертаймося від них, адже це наші брати, які ще донедавна належали до Церкви.
Переважна більшість Свідків Єгови тільки недавно відірвалась від Церкви. Тільки віднедавна існує їх організація. Наші батьки про неї нічого не знали і не чули.
Це відбувається завдяки пасивності католиків, для яких байду­жою є доля їх братів, а також власна вічність.
Ісус Христос досвідчив тут на землі, що більшою силою палала ненависть Його ворогів, аніж любов Його приятелів. Коли Ісус при­готовляв себе на Оливній горі, щоб спасти світ, Юда зраджував сво­го Учителя. Не спали Ананія і Каяфа. Не спали члени найвищої ради і фарисеї, які палали бажанням вбити Ісуса. А апостолів, які мали молитись і чувати, Ісус Христос застає сплячими.
Хто ж сьогодні виявляє більшу активність: приятелі чи вороги Христа?
Сьогодні бачимо багатьох людей, які називають себе християна­ми, але виступають проти науки Ісуса Христа. Але більшу шкоду завдають ті християни Католицької Церкви, які стоять осторонь.
Сплять католики, котрі вважають, що немає потреби бити на сполох, адже пекельні брами не переможуть Церкви. Господь Бог порадить собі з різними сектами, а їх існування є Божим провидін­ням. Ми також не маємо страху, і думаємо, що човен Петра не пото­не в розбурханому морі. Правда, хвилі не одного можуть забрати з цього човна.
Сплять католики, котрі часто ходять до Церкви, приймають Найсвятіші Тайни і це вважають достатнім, щоб називатись практи­куючим християнином. Проте, вони не пробують перемогти в собі егоїзму, лінивства, пасивності і самолюбства. Не роблять зусилля до внутрішнього життя, щоб збудувати Боже Царство найперше в собі!
Сплять католики, котрі думають про власне освячення, а працю над поширенням Божого Царства довіряють тільки Божому Про­видінню. Натомість свою вину вони оправдовують браком часу, який використовують для здобування матеріальних благ. Вони взагалі не хочуть чути про працю над Божим Царством. Захищають себе як ті, хто був запрошений на гостину:
«Тоді всі вони однаково почали відмовлятися. Перший йому ска­зав: Поле купив я, мушу піти на нього подивитись; вибач мені, про­шу тебе. Другий сказав: П\'ять пар волів купив я і йду їх спробу­вати; прошу тебе, вибач мені. А інший мовив: Я одружився і тому не можу прийти» (Лк. 14, 18-20).
Людина завжди вишукує якусь причину. Сплять також ті като­лики, які побиваються над віровідступництвом, згіршенням, але ні­чого не роблять, щоб цього не було.
Сплять католики, котрі присвячують свій вільний час на ігри та розваги, фільми, спорт і телебачення. Натомість замало мають часу, щоб почитати Святе Письмо.
Сповняються Христові слова:
«...Царство Небесне подібне до чоловіка, що був посіяв добре зерно на своїм полі. Та коли люди спали, прийшов його ворог і посіяв кукіль поміж пшеницю та й пішов... Прийшли слуги господаря і ка­жуть до нього: Пане, хіба не добре зерно ти посіяв на твоїм полі? Звідки ж узявся кукіль? Він і відповів їм: Ворог-чоловік зробив це...» (Мф. 13, 24-28).
Поки католики сплять, сектанти сіють кукіль поміж зерна.
Християни до кінця не усвідомлюють собі, що своєю пасивністю дозволяють переслідувати Христову віру. Вони вважають, що Боже Царство є для того, щоб його час від часу пересіювати, а не для того, щоб поширювати по цілому світу.
їх можна прирівняти до наївних дів з Євангелія, котрі заснули і не мали олії для світичів, тому не могли зустріти молодого (Мф. 25, 1-13).
Адже Ісус Христос каже:
«Знаю твої діла, що ні зимний ти, ні гарячий. Якби ти зимний був або гарячий! Тому, що літеплий ти, але ні гарячий, ні зимний, то вивергну тебе з уст моїх. Бо кажеш: "Багатий я, і розбагатів, і ні в чому потреби не маю", а НЕ ЗНАЄШ, ЩО ТИ - ЗЛОЩАСНИЙ І МІЗЕРНИЙ, І БІДНИЙ, І СЛІПИЙ, І ГОЛИЙ. Раджу тобі купити від мене золото прочищене огнем, щоб ти збагатів, і одежу білу, щоб зодягнувся, і не видно було сором наготи твоєї, і МАСТЮ ОЧНОЮ ПОМАЖ СВОЇ ОЧІ, ЩОБ БАЧИТИ МІГ» (Од. З, 15-18).
Не одна заблукана овечка очікує допомоги. Вже давно повер­нулась би до свого Небесного Отця, як блудний син. Не раз відчуває спрагу Божої любові в рядах Свідків Єгови і хоче повернутись, їй потрібно тільки подати руку. У Свідків Єгови замість любові вони стикаються з штивністю та наказами, які є щоденною їжею для жертви, яка потрапила в павутиння ненависті.
Цей холодний клубок можна зігріти лише героїчною любов\'ю до Бога і до бідних заблуканих наших братів. Треба вийти назустріч тим, хто ще не впевнився у вірі, хто дійсно шукає Правди.
А для тих, хто керується любов\'ю до заблуканих наших братів, хто прагне подати руку порятунку тим, хто стоїть над прірвою, хо­чемо попросити Божого благословення!
Дорогий читачу
Може Ти також, дорогий Читачу, будеш звітуватись перед Госпо­дом за певну кількість людей, якщо Ти маєш у своїй сім\'ї, в своєму середовищі Свідків Єгови. Будеш відповідати, якщо не подаш їм руки допомоги і не даш прочитати цю книжку. Нехай вона не ле­жить спокійно в Твоїй домашній бібліотеці.
Свідки Єгови відкинули всі святі Тайни, Божі заповіді, кинули під ноги Господній Хрест, ведуть боротьбу з Марією - Божою Ма­тір\'ю, заручившись з дияволом, який чигає на неї (Бут. З, 15). По­дібно до фарисеїв, відкинули Божество Ісуса Христа і особовість Святого Духа.
Роби діла милосердя для тих, хто відійшов від Христової Церкви. Не шкодуй дати цю книжку, щоб він прочитав її. Нехай тебе не ля­кають труднощі і брак бажаного результату. Не лякайся тих труд­нощів, які зустрінуться на твоєму шляху.
Сміливо сій зерно слова вміщеного в цій книжці, а зростання і урожай залиши Господові і Пречистій Діві Марії. Засіяне зерно під­ливай молитвою, постом, покутою і Євхаристією. Помітиш, як на Твоїх очах сповняться слова Святого Письма про повернення «блуд­ного сина» до доброго Батька (Лк. 15, 11-32).

НОВИЙ ЗАВІТ і ПСАЛТИР (аудіоформат)

МЕЧ ДУХОВНИЙ

Меч духовний №2