foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Apologet

Апологет : православний апологетичний сайт

ДРУГЕ ВИДІННЯ: ВИДІННЯ БОГА, КОТРИЙ СИДИТЬ НА ПРЕСТОЛІ, І АГНЦЯ
Четвертий розділ містить в собі початок нового — другого видіння. Зображення нового величного видовища, котре відкрилося перед очима св. Іоанна, починається із вказівки, котра велить зайти йому в відчинені двері неба, щоб побачити, „що статися має по цьому” (Об. 4: 1). Відкриття дверей означає знайдення сокровенних таємниць Духа. Словами „Іди сюди” наказується тому, хто слухає, повністю відмовитися від земних думок і навернутися до небесних. „І зараз у дусі я був” (Об. 4: 2), тобто знову в стані піднесення св. Іоанн побачив на цей раз Самого Бога Отця, Котрий сидить на престолі. Вигляд Його був подібним дорогоцінному каменю „яспісу” — (камінь, котрий зеленіє, як смарагд) і каменю „сардісу” (сердонік жовто-вогненного кольору). Перший з цих кольорів — зелений, за тлумаченням св. Андрія Крітського, означав те, що Божественне єство є вічно квітучим, живоносним, поживодайним, а другий — жовто-червоно-вогненний — чистоту і святість, котрі вічно перебувають у Бозі, і грізний гнів Його до тих, котрі порушують Його волю. З’єднання цих двох кольорів вказує на те, що Бог карає грішників, але в той же час завжди готовий простити тих, хто щиро кається. Саме сидіння на престолі означало відкриття Суду Божого, котрий має відкритися в останні часи. Це ще не останній Страшний Суд, але суд попередній, котрий є подібним до тих судів Божих, що звершувалися неодноразово в історії людства над людьми, котрі згрішили (Всесвітній потоп, загибель Содому і Гоморри, загибель Єрусалиму і т.д.).
Навколо престолу на 24 інших престолах сиділи 24 старці, котрі були одягнені в білий одяг, із золотими вінцями на головах. Багато хто вважають, основуючись на обіцянці, даній св. Апостолам: А Ісус відказав їм: „Поправді кажу вам, що коли, при відновленні світу, Син Людський засяде на престолі слави Своєї, тоді сядете й ви, що за Мною пішли, на дванадцять престолів, щоб судити дванадцять племен Ізраїлевих” (Мт. 9: 28), що під цими 24 старцями потрібно розуміти 12 представників старозавітного людства — св. Патріархів і Пророків, і 12 представників новозавітного людства, якими по праву можуть вважатися якраз 12 Апостолів Христових. Білий одяг — символ чистоти і вічного святкування, а золоті вінці — знак перемоги над демонами. „А перед престолом горіли сім свічників огняних, а вони — сім духів Божих” (Об. 4: 5) — під цими „сімома духами” потрібно розуміти або сім головних Ангелів, як пояснює св. Іриней, або сім дарів Святого Духа, які перераховує св. пророк Ісая.

 

НОВИЙ ЗАВІТ і ПСАЛТИР (аудіоформат)

МЕЧ ДУХОВНИЙ

Меч духовний №2