foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Apologet

Апологет : православний апологетичний сайт

Про те, як зробити проблему на порожньому місці, схоже, добре знає Генеральна прокуратура країни. ..Принаймні осінній Інформаційний розголос, пов\'язаний із нібито зняттям з державної реєстрації Української Православної Церкви Київського Патріархату це підтверджує. Достеменно відомо одне – заступник генерального прокурора країни Олексій Баганець напередодні виборів надіслав до Державного комітету у справах релігій країни Протест на постанову Ради у справах релігій при Кабінеті Міністрів країни 10-річної давності про реєстрацію змін і доповнень до статуту Української Автокефальної Православної Церкви. Нагадаємо, що в результаті їх юридичних дій, а також постанов Всеукраїнського православного об\'єднавчого собору 25-26 червня 1992 року постала Українська Православна Церква Київського Патріархату.

Підставою для появи згаданого протесту нібито став лист до прокуратури 65 народних депутатів, переважно лівої орієнтації. Дивує, чому прокуратура, серйозний правоохоронний орган, ухопилася за цей популістський передвиборний трюк? Невже гучні справи розкриті, приміром, убивці Георгія Гонґадзе знайдені? Чи це, можливо, дружній жест у бік лівих з огляду на те, що керівник прокуратури яскраво "почервонів", увійшовши до списку КПУ?

"Як нам стало відомо, Державний комітет у справах релігій відхилив Протест заступника Генерального прокурора України, бо не бачить законних підстав для скасування постанови Ради у справах релігій при Кабінеті Міністрів від 20.07.1992 року. Зміни та доповнення до статуту УАПЦ були внесені за рішенням Всеукраїнського православного об\'єднавчого собору на законних підставах", – йдеться в офіційній заяві прес-служби УПЦ Київського Патріархату. А Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, коментуючи події, заявив: "Заступник генпрокурора Баганець грунтує свій протест на підставі того, що ніби для реєстрації об\'єднаної Церкви потрібно провести собор однієї конфесії, а потім другої (відповідно на період 1992 року УПЦ і УАПЦ). Це так думає Олексій Баганець, який на церковних канонах і догматичному устрої Церкви, думаю, знається менше, ніж православний Патріарх. Крім того, треба зрозуміти просту річ: згадана проблема є суто внутрішньоцерковною справою. Як проводити собори вирішує лише сама Православна церква. Це прекрасно розуміла Рада у справах релігій, коли реєструвала зміни та доповнення до Статуту УАПЦ".

Важко повірити, що наші правоохоронці, які утримуються за рахунок платників податків, у тому числі і віруючих Київського Патріархату (а таких, як стверджують дані соцопитувань 34 відсотки, УПЦ МП – 18) не читають основного документа України – Конституції. А там чорним по білому написано у статті 35, що Церква відокремлена від держави.

Цей, гадаю, суто політичний протест викликає кілька запитань. Чому, наприклад, Генеральна прокуратура не знімає з реєстрації УПЦ Московського Патріархату, адже її Харківський собор був самочинним, порушив принаймні два положення статуту УПЦ. Про це тоді, до речі, навіть була відповідна постанова президії Верховної Ради. Далі: внутрішньовідомчий документ потрапив на сайт УПЦ Московського Патріархату і чому з таким ентузіазмом був підхоплений російськими засобами масової інформації? Одне слово, якщо так далі піде, то невже в кожній церкві стоятиме представник прокуратури та дивитиметься, чи правильно править службу Божу батюшка?

Юрій ДОРОШЕНКО,
газета "Вечірній Київ",
15 березня 2002 року

НОВИЙ ЗАВІТ і ПСАЛТИР (аудіоформат)

МЕЧ ДУХОВНИЙ

Меч духовний №2