foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Apologet

Апологет : православний апологетичний сайт

23 грудня 2001 року Святійший Патріарх Філарет побував на прем\'єрі нового українського кінофільму "Чорна рада", що відбулася в столичному Будинку кіно. Однойменну екранізацію відомої історичної повісті Пантелеймона Куліша здійснив режисер Микола Засєєв-Руденко на Національній кіностудії імені Олександра Довженка. Ще раніше, українці мали змогу побачити на телебаченні серіал під такою ж назвою. Тоді серіал був неоднозначно сприйнятий громадськістю. Тепер вже можна оцінити кіноверсію.

Нагадаємо, що в екранізованій повісті Панька Куліша дія відбувається в один із найдраматичніших періодів історії України – Руїну. Тоді, після смерті гетьмана Богдана Хмельницького, особисті амбіції представників козацької еліти, брак єдності, призвели до спустошення краю та фатальних історичних наслідків – на багато століть українська держава опинилася під пануванням Росії. Тема твору є, на жаль, актуальною і сьогодні.

Усвідомлюючи це, Українська Православна Церква Київського Патріархату з розумінням поставилася до екранізації "Чорної ради", тому Святійший Патріарх дав згоду на проведення зйомок на території Видубецького Свято-Михайлівського монастиря Києва. До речі, фільм знімався і на території Києво-Печерської Свято-Успенської Лаври.

– Загалом стрічка мені сподобалася. Вона дуже нагадує нашу сучасність і застерігає, від помилок минулого. Кожен українець мусить усвідомити, що якщо ми підемо шляхом гетьмана Івана Брюховецького, можемо втратити незалежність України. Цей фільм я б радив подивитися не тільки пересічним громадянам нашої держави, а й чиновникам, держслужбовцям і особливо представникам національної еліти. Вони врешті-решт мусять зрозуміти, що тільки на засадах християнської братньої любові, єдності можна зберегти нашу державу, зробити її багатою. Що ж до мистецької якості фільму, то я чув критику на адресу серіалу "Чорна рада", говорили, що він затягнутий. У художньому фільмі цього я не відчув. Звичайно, сподобалася гра нашого талановитого актора Богдана Ступки", - так розповів про свої враженнями, після перегляду кінострічки, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

За внесок у справу духовного відродження України та, зокрема, за зйомку кінофільму, предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату, Святійший Патріарх Філарет прийняв рішення відзначити орденом Святого рівноапостольного князя Володимира Великого режисера "Чорної ради" Миколу Засєєва-Руденка.

Юрій ДОРОШЕНКО,
прес-секретар Патріарха
Київського і всієї Руси-України

НОВИЙ ЗАВІТ і ПСАЛТИР (аудіоформат)

МЕЧ ДУХОВНИЙ

Меч духовний №2