foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Apologet

Апологет : православний апологетичний сайт

Знання про Бога людина набула не сама по собі, бо ж це для обмеженого розуму не по силах, а Сам Бог відкрив про Себе, відкрив те і стільки, що людина „може знести" (їв. 16:12), „може знати" (Рим 1:19).
Бог — Дух, Нематеріяльний, а тому знання про Нього не можна вмістити в матеріяльні рамки, як ось, прикладом, Триєдиність Бога. Тут потрібна Віра. Ця Віра не понижує людини, а навпаки підвищує, бо ж вірою сприймається надматеріяльне.
Що ж ми знаємо про Бога?
На основі Божого Об`явлення, записаного в Св. Письмі, ми знаємо, що:
Бог Дух, тобто Нематеріяльний (їв. 4:24) і бачити Його неможливо (їв. 1:18). Ми не можемо надавати Богові тих почуттів, які притаманні матеріяльному тілові. Цього ніколи не треба забувати, коли ми говоримо про ті чи інші почуття Бога.
Бог Незбагнений (Матв. 11:27; Рим. 11:33-35).
Бог Один (Ісаія 44:6; Рим 3:30; Єфес. 4:6). Він — Триєдиний (1 їв. 5:7; Матв. 28:19).
Бог Вічний (Ісаїя 40:28). Часу для Бога не існує. Для Нього минуле, теперішнє і майбутнє існує одноразово.
Бог Незмінний (Як 1:17), бо змінюватися може тільки недосконале. Які можуть бути зміни у Досконалого? Зміни можуть відбуватися тільки в часі. А для Бога часу не існує.
Бог Досконалий (Матв. 5:48); сукупність Досконалостей (Кол. 3:14). Як Досконалий, Бог нічого не потребує (Дії Св. Ап. 17:25). Всі наші молитви, всі обряди потрібні нам, бо це засоби, що наближають нас до Бога; це стежки, що в темряві обмежености і недосконалости людини ведуть її до Бога.
Перед людиною Христос поставив мету: бути досконалими, як Бог (Матв. 5:48). Але людина, безконечно наближаючись до Бога, ніколи не зіллється з Богом, тобто не стане Богом, бо людина, як створена істота, змінна, а Бог Незмінний).
Бог Любов (1 їв. 4:8).
Бог — Всюдисущий. (Дії Св. Ап. 17:27; Псал. 138 (139): 7-12). Всюдисущність Бога не можна уявляти так, що Бог ніби то фізично наповнює Собою простір. Таке уявлення — матеріялістичне, бо простір — це якість матерії. Бог — Дух. Говорити, що Бог займає місце в просторі — це матеріялізувати Його. Святе Письмо, говорячи про Всюдисущність Бога, вживає різні форми на рівні людського розуму, щоб сказати, що нікуди не можна заховатися від Бога. Але воно ясно пише, що „Бог живе в світлі неприступному" (1 Тим. 6:16).
Всюдисущність Бога — таємниця для нас. Ми не можемо мислити просторово, бо інакше не буде місця для сатани з його сонмищем, не буде місця і для матерії.
Бог Всезнаючий (Євр. 4:13; 1 їв. 3:20).
Бог — Премудрий (Псал. 103 (104):24; Рим 11:33).
Бог Всемогутній (Бут. 17:1; Луки 1:37).
Бог Вседобрий (Матв. 19:17).
Бог Справедливий (Псал. 10(11):7).
Бог Всеблаженний (1 Тим. 6:15).
Бог — Творець (Бут. 1-й розділ). Бог створив увесь світ і опікується ним, навіть найдрібнішим в ньому, бо й волосинка з голови людини не впаде без волі Божої (Лук. 21:18).
Властивостей Бога перелічити неможливо. Св. Ап. Павло говорить: „О глибино багатства, і премудрости і знання Божого! Які недовідомі присуди Його, і недосліджені дороги Його. Бо хто розум Господній пізнав?" (Рим 11:33-34).
Коли говоримо про Властивості Бога, то завжди треба пам`ятати, що ми їх уявляємо, розуміємо тільки на рівні нашого людського розуму, тобто уподібнюємо їх тому, що ми знаємо з нашого життя, тільки в дуже, дуже великому розмірі. Але в дійсності Властивості Бога безконечно глибше наших уявлень, наших розумінь, бо Бог — Незбагнений; незбагнені й Властивості Його.
Наші знання тільки частинні, а не досконалі. (1 Кор. 13:9-12).

НОВИЙ ЗАВІТ і ПСАЛТИР (аудіоформат)

МЕЧ ДУХОВНИЙ

Меч духовний №2