foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Apologet

Апологет : православний апологетичний сайт

В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!
Дорогі браття і сестри!
Сьогоднішня євангельська притча про званих на
весілля дає нам відповідь на запитання: чому в світі багато невіруючих і чому так мало людей ходить до храму Божого. Сам Господь наш Ісус Христос дав відповідь. Він сказав: “Багато покликаних, та мало обраних” (Мф. 22, 14). Значить, ті, що не вірять у Христа Спасителя нашого і не ходять до храму, не належать до обраних. А це жахливо, якщо усвідомити собі, що ти не належиш до обраних. Бути обраним ще не означає, що увійдеш у Царство Небесне, Царство вічне. Але якщо ти не обраний, то твоє вічне майбутнє – страждання. Страждання – це насамперед відсутність єднання з Богом, джерелом життя, це відсутність любові, яка є основою радості і блаженства, бо Сам Бог є любов. І коли уявиш собі, що такий стан буде вічним, то душу охоплює жах.
І цей жах – вічне страждання – люди обирають добровільно, і не просто добровільно, але і всупереч попередженням. Незбагненне милосердя Боже до людини! Незважаючи на добровільну відмову людини від Бога, Бог ніколи не залишає людину. Безмірна любов Божа постійно застосовує різні засоби, щоб спасти людину для вічного блаженного життя, для Царства Небесного.
Від самого початку історії людства Бог закликає людину прокинутися від гріховного сну і не чинити зла. Цей голос Божий перші люди чули в раю. Він дав людям через Мойсея на Синайській горі десять заповідей. Цими заповідями Він звертається до нас і каже: “Я є Господь Бог твій, нехай не буде в тебе інших богів, крім Мене”. В заповідях Божих настанови, як треба жити людині на землі. Виконуй ці заповіді, шануй батька і матір, і добре тобі буде, і довголітнім будеш ти на землі.
Голос Божий ми чуємо через совість. Вона за­кликає нас жити за правдою Божою, любити ближніх своїх, співстраждати знедоленим і не чинити нічого злого.
Через Євангеліє ми чуємо голос Самого Сина Божого Господа нашого Ісуса Христа. Він закликає всіх людей до Свого Царства. А це є Царство любові, миру і радості. Бог закликає до Свого Царства через Церкву. В Церкві людина завжди почує голос Божий, Його заклик до добра, до миру, до вічності, до світла, до покаяння. Господь закликає до Себе різноманітними засобами, в тому числі через страждання і смерть близьких нам людей. Не випадково народна мудрість говорить: “Не вдарить грім, людина не перехреститься”.
Сьогоднішнє наше тяжке матеріальне становище теж треба сприймати як заклик Божий до покаяння. Подивіться ви, багаті, на знедолених людей: пенсіонерів, інвалідів, ветеранів війни, хворих, бездомних дітей. Ви, багаті, забрали від них шматок хліба і ліки; ви відібрали від трудового люду платню за працю. Подивіться на них! Вони є голос Божий, звернений до вас. Господь закликає вас, багаті, до Свого Царства. Хочете бути обраними Богом, виявіть любов до знедолених людей! Христос сказав: “Блаженні милостиві, бо вони помилувані будуть” (Мф. 5, 7).
Дорогі браття і сестри! Господь закликає кожного з нас до Свого Царства. Він кличе нас протягом усього нашого життя аж до самої смерті. Спаситель звертається до нас і говорить: “Ось, стою при дверях і стукаю; якщо хто почує голос Мій і відчинить двері, увійду до нього, і буду вечеряти з ним, і він зі Мною” (Одкр. 3, 20).
Хто відкриває для Бога двері серця свого, той блаженний. Він відчуває вже тут, на землі, Царство Боже. Такі люди можуть бути впевненими, що вони належать до обраних. Їх кликав Господь, стукав у їхні серця, і вони відгукнулись. Їхнє є Царство Небесне. Не будемо ж глухими до стукання Господнього в наші серця і не закриваймо вуха, щоб не чути голос Божий.
Хоч Господь сказав, що мало обраних, але кожен із нас плекає в душі своїй надію, що він – серед тих, кого Господь обрав у Своє Небесне Царство. І нехай ця надія на милість Божу не посоромить нас ні в цьому житті, ні у грядущому. Богу нашому слава на віки віків. Амінь!

НОВИЙ ЗАВІТ і ПСАЛТИР (аудіоформат)

МЕЧ ДУХОВНИЙ

Меч духовний №2