foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Apologet

Апологет : православний апологетичний сайт

"Ні філософія наша, ні ми самі не віримо в Бога, ... Ми заперечуємо Бога як філософи і як буддисти... Ми віримо тільки в Матерію. " 52 (О.Реріх)
 
У вченні О. Асауляк потрібно розрізняти цивілізацію "променистих" людей як першосходинку ангельської ієрархії в Божественному світі та космічні цивілізації, які існують в інших планетарних системах. За її словами, вони "знаходяться на стадії язичницького розвитку, ... Божественну ієрархію сприймають як пантеон окремих богів і богинь. Настане час і вони, як планета Земля, прийдуть до розуміння єдиної Святої Трійці. А поки їх керівництвом займаються космічні куратори, які пройшли стадію розвитку на нашій планеті, їх статуям поклоняються, як поклонялись Венері і Аполлону наші предки" (Катарсис, с.153). Серед пантеону "астрального тренажеру", через який проходила О. Асауляк, вона називає Юлія Цезаря, Олександра Македонського, Льва Толстого, Марію Кюрі, Софію Ковалевську, Олену Блаватську, світил окультних наук та інших. Це люди, які звершили велику і важливу роботу на землі, але "надсвідомість у них перемогла силу любові ... Вони досягли величі та слави, свободи безмежного пересування у Космосі. Але двері Отця світів для них закриті. Тут немає жодного із християнських святих, бо вони під особистим покровом Отця формують Системи Божественного плану" (Катарсис, с.153).
Повернемося до початку. О. Асауляк стверджує існування цивілізацій розумних істот, які населяють інші планетарні системи. В розділі "Містерія творіння" ми вже
говорили, що в одкровенні Божому немає згадок про інші світи та цивілізації. Господь сотворив світ видимий (Всесвіт) і світ невидимий (ангельський). Про інші світи та цивілізації розумних істот Бог не сповіщав нікому із святих. Але, якщо навіть припустити існування розумних істот на інших планетах, як це робить О. Асауляк, то виникає питання: чому вони знаходяться на стадії язичницького розвитку? Чи може Господь їх такими нерозвинутими і несвідомими сотворив? Тоді Творець недосконалих речей сам повинен бути недосконалим. Якщо навпаки, створив досконалими, то виявляється, що в інших космічних системах були свої едемські сади, свої адами та єви, свої гріхопадіння та забуття Істинного Бога. Для того, щоб вони пізнали Святу Трійцю необхідно, щоб Христос, Син Божий, приходив і до них, приймаючи на себе ту фізичну форму тіла, яку носять на собі мешканці інших цивілізацій, ставав для них "богогуманоїдом", розпинався, вмирав і воскресав ще декілька разів? Але сказано у Священному Писанні: "Ісус Христос учора, і сьогодні, і навіки Той же" (Євр.13,8).
Отже, космічні цивілізації це лише фантазії самою О. Асауляк та всіх, хто спілкується із "космічними розумними істотами". До речі, в церковних текстах сатану інколи називають "фантазером", тобто таким, який вигадує те, чого насправді не існує - неправдомовцем. Ці вигадки необхідні, щоб відволікати людський розум від споглядання істинних речей світу та Богоугодного церковного життя.
Цікавим фактом спотворення справжнього положення речей є поклоніння так званим "космічним кураторам" розумних цивілізацій як богам. Чому може навчити народи всесвітній завойовник Олександр Македонський, письменник Лев Толстой, відлучений від Церкви за спотворення Євангелія, чи Олена Блаватська,
людина-медіум, яка все життя спілкувалася із нечистими духами. Вона сама пише про себе: "Знаю лише одне: я викликала якусь невідому силу... що я за сліпе знаряддя в руках - потрібно сказати правду - того, кого я називаю Майстер? Не знаю!... Я - сліпий його двигун, але в чому - зряча велика сила?" Чи прийдуть такі народи коли-небудь до пізнання Святої Трійці, якщо "Бог" призначив їм таких божків-кураторів? "Якщо сліпий веде сліпого, то чи не обидва вони впадуть в яму?" (Мф.15,14). Поклоніння статуям Венери чи Аполлона було мерзотою перед Богом, бо за цими ідолами стояли біси: "Всі боги народів - суть біси, а Господь небеса сотворив" (Пс.95,5). Хто ж стоїть за цими новітніми ідолами?
За вченням Православної Церкви, подібне "кураторство" ніяк не узгоджується із одкровенням Божим. За словами апостола Павла, "людині належить один раз померти, а потім суд" (Євр.9,27). Церква розрізняє суд особистий над людською душею після смерті тіла і суд загальний після пришестя Ісуса Христа над усім світом. Після суду особистого душа знаходиться в тому місці, до якого прагнула, перебуваючи в тілі. В Раю чи в пеклі, хоч і блаженство та муки в них до пришестя Христового є неповними. Третього, місця перебування душі немає. Звичайно, що людина, яка прославилась на землі невгамовністю, невірством чи служінням демонам, може очікувати пришестя Господнього тільки в пеклі та терпіти муки відповідно свого гріховного стану.54 "Там буде плач і скрегіт зубів" (Мф.25,30).
"Звідси ви (куратори - прим, авт.} понесете цивілізаціям практичне пізнання. Тут ви співробітники Отця, ... тут ви намісники Отця," - говорить О. Асауляк (Катарсис, с.154). Намісниками і співробітниками якого отця можуть бути служителі гріха? Про такого отця говорив Христос: "Ваш отець є диявол; і ви хочете
виконувати похоті отця вашого... Він лжець і отець неправди" (Ін.8,44). Те, що бачили у отця свого, понесуть куратори цивілізаціям.
Таким чином О. Асауляк, і в цьому місці своїх книг заперечує існування пекла, муки в ньому, воздаяння на особистому суді над душею. Приписує грішникам велику космічну діяльність, чим спотворює православне вчення. На фоні всієї "космічної метушні" чується сичання все того ж древнього змія: "будете як боги" (Бут.3,5), якщо не при житті, так хоч після смерті.
Особливе місце зв`язкового між космічними системами та Божественним світом відводить О. Асауляк для Олени Реріх. Для більш глибокого розуміння внутрішнього змісту вчення О. Асауляк та його зв`язку із представниками служителів темряви необхідно сказати про її особисте ставлення до вчення Реріхів. "Я колись серйозно вивчала труди Олени та Миколая Реріхів. "Включилась" в тонкий світ через її дивовижні одкровення. "Світ Вогненний" та "Ієрархія" і зараз залишились одним із найулюбленіших творів. Це була моя перша сходинка, на котрій я усвідомила себе часткою великого Космосу. Захоплюючий світ Олениних одкровень відкрив передімною двері в інші світи. Низький тобі уклін, моя перша космічна наставнице ... Хтось повинен приймати естафету та нести її через серця і свідомість людей, як великий священний вогонь. Ми твої послідовники" (напевно, й учнів ШЄП -прим, авт.) (Катарсис, сс. 156-157).
Що ж собою являють одкровення О.Реріх? Це телепатичне передані послання невидимих гімалайських махатм, які надиктували багатотомне зібрання книг під загальною назвою "Жива Етика", в котрих викладається вчення Агні-йоги. "Листи Махатм", які складають основу теософського окультизму, стверджують: "Ні філософія наша, ні ми самі не віримо в Бога, менше за все в того, чий
займенник потребує малої літери. Ми заперечуємо Бога як філософи і як буддисти." 55 Олена Реріх із цим погоджується: "Махатма заперечує і говорить проти кощунственної уяви Особистісного бога. Махатма заперечує Бога церковної догми. Ми віримо тільки в Матерію." 56 Бог Біблії змальовується Реріхами як "вигадане чудовисько з непристойністю на хвості", 57 "Демон мстивий, несправедливий, жорстокий і тупий, ... небесний тиран, на котрого християни так щедро витрачають своє раболіпне поклоніння."
В 1926 році сім`я Реріхів привезла до Москви та передала радянському урядові "послання махатм", в якому останні вітають перехід сатанинської влади більшовиків від лозунгів до прямих справ: "В Гімалаях ми знаємо все, звершене вами. Ви відмінили Церкву, яка стала розсадником брехні та забобонів. Ви знищили в`язницю виховання. Ви знищили сім`ю лицемірства. Ви спалили військо рабів ... Ви визнали, що релігія - це вчення всеохоплюючої матерії... Ви вгадали еволюцію "Общини", ... ви принесли дітям всю міць Космосу... Ми визнали своєчасність Вашого руху і посилаємо Вам всю нашу поміч ,.."59 Разом з посланням був переданий ковчег із гімалайською землею та запискою: "На могилу брата нашого Махатми Леніна." Відвертий сатанізм налице.
Яку ж естафету приймає О. Асауляк від О. Реріх, котра вірить тільки в "Матерію"? О. Асауляк вірить і проповідує "Бога-розум і Матір-Матерію" (Катарсис, с.67). Для послідовниці Реріхів, "Бог - це розумно-духовна сутність, яка складається із живих духовно-інтелектуальних матерій. Розумні Вселенні, розумна матерія зірок і планет, розумні істоти, які мешкають на них, (вони) зв`язані з єдиним організмом Творця, як мікрочастиці цілого. Органами і нервами Бога-Творця є цивілізації, зоряні системи, галактики" (Катарсис, с.73).
Наслідуючи "Агні-йогу" ("агні" - вогонь), О. Асауляк назвала серію своїх книг - "Книги вогнів".
В модерному пантеїзмі О. Асауляк, як і у Реріхів, особистості Бога немає. Бог для неї всього лише розумна матерія. Нічого окрім матерії у світі для О. Асауляк немає. Є лише різний стан однієї і тієї ж, виведеної із Бога, матерії (духоматерії). Коли дух Абсолюту стискається, ущільнюється, згущається, то утворюється щільна видима матерія. Розпилена, розріджена матерія це і є дух. Подібно воді: лід, рідина і пар - різний стан однієї речовини. Неважко впізнати в цьому атеїзм махатм із Гімалаїв. Всі компліменти О. Асауляк щодо особи Христа як Бога і Господа залишаються все тим же "поцілунком Іуди". Прямі "транслювання" лекцій космічного "ієрарха" Ользі Асауляк вражають не тільки пустослів`ям небесного наставника, але й відкритою ненавистю до Церкви Христової, таїнств, догматів, інституту чернецтва та благочестивих мирян. Місцями прориваються фрази реріхівсько-радянського агітпропу. В естафету від Реріхів О. Асауляк прийняла не тільки богоборство, але і самих гімалайських духів-богоборців. Слова: "низький тобі уклін, моя перша космічна наставниця" (Катарсис, с.156), -звучать вже як ритуальне поклоніння духу-вчителю, який з`явився О. Реріх в 1908 році серед ночі в образі сяючої фігури чоловіка ("ангела світлого").60
Отже, внутрішній зміст вчення О. Асауляк - це природній розвиток матеріалізму послідовників О. Блаватської - Реріхів, розвинутого у "Живій Етиці" та "Агні-йозі", спрямований на руйнацію християнської віри і Церкви.
Варто згадати пересторогу апостола Павла християнам: "Глядіть, браття, щоб хто не звабив вас філософією і пустою оманою, за переказом людським, за
стихіями світу, а не за Христом; бо у Ньому живе вся повнота Божества тілесно..." (Кол.2,8-9).

НОВИЙ ЗАВІТ і ПСАЛТИР (аудіоформат)

МЕЧ ДУХОВНИЙ

Меч духовний №2