Бачите цю дівчину ? Вона дочка старого блазн . Пам'ятайте, його звали Чарлі ? ..
Сьогодні їй 69. Вона зірка світового кінематографа і дочка великого актора, чий внесок у цей самий світовий кінематограф важко переоцінити.
А колись у далекому 1965 році, тільки-тільки пробуючи себе на сцені, вона отримала від свого 76- річного батька на Різдво лист ...

1
«Дівчинко моя !
Зараз ніч. Різдвяна ніч. Усі воїни моєї маленької фортеці заснули. Сплять твій брат, твоя сестра. Навіть твоя мати вже спить. Я мало не розбудив поснулих пташенят, добираючись до цієї напівосвітленій кімнати. Як далеко ти від мене! Але нехай я осліпну, якщо твій образ не завжди перед моїми очима. Твій портрет - тут, на столі, і тут , біля мого серця. А де ти? Там, в казковому Парижі, танцюєш на величній театральній сцені на Єлисейських полях. Я добре знаю це, і все ж мені здається, що в нічній тиші я чую твої кроки, бачу твої очі, які блищать, немов зорі на зимовому небі.

Я відчуваю, що ти виконуєш у цій святковій і світлій виставі роль персидської красуні, полоненої татарським ханом. Будь красунею і танцюй! Будь зіркою і сіяй! Але якщо захоплення публіки тебе сп’янить, якщо аромат піднесених квітів закружить тобі голову, то сядь в куточок і прочитай мій лист, прислухайся до голосу свого серця. Я твій батько, Джеральдіна! Я - Чарлі, Чарлі Чаплін! Чи знаєш ти, скільки ночей я просиджував біля твого ліжечка, коли ти була зовсім маленькою, розповідаючи тобі казки про сплячу красуню, про невсипучого дракона? А коли сон стуляв мої старечі очі, я насміхався над ним і говорив : «Йди! Мій сон - це мрії моєї доньки !»

Я бачив твої мрії, Джеральдіна, бачив твоє майбутнє, твій сьогоднішній день. Я бачив дівчину, танцюючу на сцені, фею, літаючу по небі. Чув, як публіці говорили: "Бачите цю дівчину? Вона дочка старого блазня. Пам'ятайте, його звали Чарлі?»Так, я - Чарлі! Я - старий блазень! Сьогодні твоя черга. Танцюй! Я танцював у широких рваних штанях, а ти танцюєш в шовковому вбранні принцеси. Ці танці і грім оплесків часом будуть підносити тебе на небеса. Лети! Лети туди! Але спускайся і на землю! Ти повинна бачити життя людей, життя тих вуличних танцівників, які танцюють, тремтячи від холоду і голоду. Я був таким, як вони, Джеральдіна. У ті ночі, в ті чарівні ночі, коли ти засинала, заколисана моїми казками, я спав.

Я дивився на твоє личко, слухав удари твого сердечка і запитував себе: «Чарлі, невже це кошеня коли-небудь зрозуміє тебе?» Ти не знаєш мене, Джеральдіна. Безліч казок розповідав я тобі в ті далекі ночі, але свою казку - ніколи. А вона теж цікава. Це казка про голодного блазня, який співав і танцював у бідних кварталах Лондону, а потім збирав милостиню. Ось вона, моя казка! Я пізнав, що таке голод, що таке не мати даху над головою. Більше того, я випробував принизливу біль мандрівного блазня, у грудях якого бушував цілий океан гордості, і цю гордість боляче ранили кидаючи монети. І все ж я живий, так що залишимо це.

2

Краще поговоримо про тебе. Після твого імені - Джеральдіна - слідує моє прізвище - Чаплін. З цим прізвищем понад сорок років я смішив людей на землі. Але плакав я більше, ніж вони сміялися. Джеральдіна, у світі, в якому ти живеш, існують не одні тільки танці і музика! Опівночі, коли ти виходиш з величного залу, ти можеш забути багатих шанувальників, але не забувай запитати у шофера таксі, який повезе тебе додому, про його дружину. І, якщо вона вагітна, якщо у них немає грошей на пелюшки для майбутньої дитини, поклади гроші йому в кишеню. Я розпорядився, щоб у банку оплачували ці твої витрати. Але всім іншим плати суворо по рахунку. Час від часу їдь в метро або на автобусі, ходи пішки і оглядай місто.

Придивляйся до людей! Дивись на вдів і сиріт! І хоча б один раз на день кажи собі: «Я така ж, як вони». Так, ти одна з них, дівчинка! Більше того. Мистецтво, перш ніж дати людині крила, щоб вона могла злетіти вгору, зазвичай ламає їй ноги. І якщо настане день, коли ти відчуєш себе вище публіки, одразу ж кидай сцену. На першому ж таксі їдь в околиці Парижу. Я знаю їх дуже добре! Там ти побачиш багато танцівниць навіть, ніби гарніших, і граціозніших за тебе, з більшою гордістю. Сліпучого світла прожекторів твого театру там не буде зовсім. Прожектор для них - Місяць.

4

Вдивися гарненько, вдивися! Чи не танцюють вони краще тебе? Зізнайся, моя дівчинко! Завжди знайдеться той, хто танцює краще за тебе, хто грає краще за тебе! І пам'ятай: у сім'ї Чарлі не було такого нахаби, який вилаяв би візника або посміятися над жебраком, що сидить на березі Сени. Я помру, але ти будеш жити. Я хочу, щоб ти ніколи не знала бідності. З цим листом посилаю тобі чекову книжку, щоб ти могла витрачати, скільки забажаєш . Але коли витратиш два франки, не забудь нагадати собі, що третя монета - не твоя. Вона повинна належати незнайомій людині, яка її потребує. А такого ти легко зможеш знайти. Варто тільки захотіти побачити цих незнайомих нужденних, і ти зустрінеш їх всюди. Я говорю з тобою про гроші, бо пізнав їх диявольську силу. Я чимало провів часу в цирку. І завжди дуже хвилювався за канатохідців.

Але мушу тобі сказати, що люди частіше падають на твердій землі, ніж канатохідці з ненадійного канату. Може бути, в один з званих вечорів тебе засліпить блиск якого-небудь діаманта. У цей же момент він стане для тебе небезпечним канатом, і падіння для тебе неминуче. Може бути, в один прекрасний день тебе полонить прекрасне обличчя якогось принца . У цей же день ти станеш недосвідченим канатохідцем, а недосвідчені падають завжди. Не продавай свого серця за золото і коштовності. Знай, що самий величезний діамант - це сонце. На щастя, воно сіяє для всіх. А коли прийде час, і ти полюбиш, то люби цю людину всім серцем. Я сказав твоєї матері, щоб вона написала тобі про це. Вона розуміє в любові більше мене, і їй краще самій поговорити з тобою про це. Робота у тебе важка, я знаю це.

Твоє тіло прикрите лише шматком шовку. Заради мистецтва можна з'явитися на сцені і оголеним, але повернутися звідти треба не тільки одягненим, але і більш чистим. Я старий, і може бути, мої слова звучать смішно. Але, по-моєму, твоє оголене тіло повинно належати тому, хто полюбить твою оголену душу. Не страшно, якщо твоя думка з цього питання десятирічної давності, тобто належить від'їжджаючому часу. Не бійся, ці десять років не зістарять тебе. Але як би там не було, я хочу, щоб ти була останньою людиною з тих, хто стане підданим землі нагих . Я знаю, що батьки і діти ведуть між собою вічний поєдинок. Воюй зі мною, з моїми думками, дівчинко моя! Я не люблю покірних дітей. І поки з моїх очей не потекли сльози на цей лист, я хочу вірити, що сьогоднішня різдвяна ніч - ніч чудес.

3

Мені хочеться, щоб сталося диво, і ти дійсно все зрозуміла, що я хотів тобі сказати. Чарлі вже постарів, Джеральдіна. Рано чи пізно замість білої сукні для сцени тобі доведеться надіти траур, щоб прийти до моєї могили. Зараз я не хочу засмучувати тебе. Тільки час від часу вдивлятися в дзеркало - там ти побачиш мої риси. У твоїх жилах тече моя кров. Навіть тоді, коли кров в моїх жилах охолоне, я хочу, щоб ти не забула свого батька Чарлі. Я не був ангелом, але завжди прагнув бути людиною. Постарайся і ти.

Цілую тебе, Джеральдіна. Твій Чарлі. Грудень 1965 "