КНИГА ПРОРОКА МАЛАХІЇ

1 Пророче слово Господа до Ізраїля через Малахію.

2 Я полюбив вас, говорить Господь. А ви говорите: “у чому явив Ти любов до нас?” – Чи не брат Ісав Якову? – говорить Господь; і однак же Я полюбив Якова, 3 а Ісава зненавидів і віддав гори його на спустошення, і володіння його – шакалам пустелі. 4 Якщо Едом скаже: “ми розорені, але ми відновимо зруйноване”, то Господь Саваоф говорить: вони побудують, а Я зруйную, і назвуть їх областю нечестивою, народом, на який Господь прогнівався назавжди. 5 І побачать це очі ваші, і ви скажете: “звеличився Господь над межами Ізраїля!” 6 Син шанує батька і раб – господаря свого; якщо Я батько, те де повага до Мене? і якщо Я Господь, то де благоговіння переді Мною? – говорить Господь Саваоф вам, священики, що знеславлюєте ім’я Моє. Ви говорите: “чим ми знеславлюємо ім’я Твоє?” 7 Ви приносите на жертовник Мій нечистий хліб, а говорите: “чим ми знеславлюємо Тебе?” – Тим, що говорите: “трапеза Господня не варта поваги”. 8 І коли приносите у жертву сліпе, чи не погано це? або коли приносите кульгаве і хворе, чи не погано це? Піднеси це твоєму князеві; чи буде він задоволений тобою і чи прихиль­но прийме тебе? – говорить Господь Саваоф. 9 Отже, моліться Богу, щоб помилував нас; а коли таке виходить з рук ваших, то чи може Він ми­лостиво приймати вас? – говорить Господь Саваоф. 10 Краще хто-небудь з вас замкнув би двері, щоб дарма не тримали вогню на жертов­нику Моєму. Немає Мого благовоління до вас, – говорить Господь Са­ваоф, – і приношення з рук ваших неблагоугодно Мені. 11 Бо від сходу сонця до заходу велике буде ім’я Моє між народами, і на всякому місці будуть приносити фіміам імені Моє­му, чисту жертву; великим буде ім’я Моє між народами, – говорить Господь Саваоф. 12 А ви хулите його тим, що говорите: “трапеза Господня не варта поваги, і здобуток від неї – їжа жалюгідна”. 13 Притому говорите: “ось скільки праці!” і нехтуєте нею, – говорить Господь Саваоф, – і приносите украдене, кульгаве і хворе, і такої ж властивости приносите хлібний дар: чи можу з благоволінням приймати це з рук ваших? – говорить Господь. 14 Проклятий неправдивий, у якого у стаді є незіпсо­ваний самець, і він дав обітницю, а приносить у жертву Гос­поду пошкоджене: тому що Я Цар великий, і ім’я Моє страшне серед народів.

2 Отже, для вас, священики, ця заповідь: 2 якщо ви не послухаєтеся і якщо не приймете до серця, щоб воздавати славу імені Моєму, – говорить Господь Саваоф, – то Я пошлю на вас прокляття і прокляну ваші благословення, і вже проклинаю, тому що ви не хочете прикласти до того серця. 3 Ось, Я відніму у вас плече, і нечистоти розкидаю на обличчя ваші, нечистоти святкових жертв ваших, і викинуть вас разом з ними. 4 І ви узнаєте, що Я дав цю заповідь для збереження завіту Мого з Левієм, – говорить Господь Саваоф. 5 Завіт Мій з ним був завіт життя і миру, і Я дав його йому для страху, і він боявся Мене і благоговів перед ім’ям Моїм. 6 Закон істини був на вустах його, і неправди не було на язиці його; у мирі і правді він ходив зі Мною і багатьох відвернув від гріха. 7 Бо вуста священика повинні зберігати відання, і закону шукають з уст його, тому що він віс­ник Господа Саваофа. 8 Але ви ухилилися з путі цього, для багатьох послужили спокусою у законі, зруйнували завіт Левія, – говорить Господь Саваоф. 9 За те і Я зроблю вас зневаженими і приниженими перед усім народом, оскільки ви не дотри­муєтеся шляхів Моїх, лицедієте у ділах закону. 10 Чи не один у всіх нас Отець? Чи не один Бог створив нас? Чому ж ми віроломно чинимо одне проти одного, порушуючи тим завіт батьків наших? 11 Віроломно чинить Іуда, і мерзота звершується в Ізраїлі­ і в Єрусалимі; бо принизив Іуда святиню Господню, яку любив, одружив­ся з дочкою чужого бога. 12 У того, хто робить це, знищить Господь із наметів Якова того, який пильнує на варті і який відповідає, і який приносить жертву Господу Саваофу. 13 І ось ще що ви робите: ви примушуєте обливати сльозами жертовник Господа з риданням і воланням, так що Він уже не споглядає більше на приношення і не приймає очищуваль­ної жертви з рук ваших. 14 Ви ска­же­те: “за що?” За те, що Господь був свід­­ком між тобою і дружиною юнос­ти твоєї, проти якої ти чинив віроломно, тим часом як вона подруга твоя і законна дружина твоя. 15 Але чи не зробив того самого один, і в ньому перебував чудовий дух? що ж зробив цей один? він бажав одержати від Бога потомство. Отже, бережіть дух ваш, і ніхто не чини віроломно проти дружини юности своєї. 16 Якщо ти ненавидиш її, відпусти, – говорить Господь Бог Ізраїлів; образа покриє одяг його, – говорить Господь Саваоф; тому пильнуйте за духом вашим і не чиніть віроломно. 17 Ви прогнівляєте Господа словами вашими і говорите: “чим прогнівляє­мо ми Його?” Тим, що говорите: “вся­кий, хто робить зло, хороший перед очима Господа, і до таких Він благоволить”, або: “де Бог правосуддя?”

3 Ось, Я посилаю ангела Мого, і він приготує путь переді Мною, і несподівано прийде у храм Свій Гос­подь, Якого ви шукаєте, і ангел завіту, Якого ви бажаєте; ось, Він іде, – говорить Господь Саваоф. 2 І хто ви­тримає день пришестя Його, і хто встоїть, коли Він явиться? Бо Він – як вогонь, що розплавляє, і як луг, що очищає, З і сяде переплавляти й очищати срібло, і очистить синів Ле­вія і переплавить їх, як золото і як срібло, щоб приносили жертву Господу в правді. 4 Тоді благоприємною буде Господу жертва Іуди та Єрусалима, як у дні давні і як у літа минулі. 5 І прийду до вас для суду і буду швидким викривачем чаклунів і перелюбників і тих, які клянуться неправдиво й утримують плату у найманця, пригноблюють удову і сироту, і відштовхують прибульця, і Мене не бояться, – говорить Господь Сава­оф. 6 Бо Я – Господь, Я не змінююся;­ тому ви, сини Якова, не знищи­лися. 7 З днів батьків ваших ви відступили від уставів Моїх і не дотримуєтесь їх; наверніться до Мене, і Я навернуся до вас, – говорить Господь Саваоф. Ви скажете: “як нам навернутися?” 8 Чи можна людині обкрадати Бога? А ви обкрадає­те Мене. Скажете: “чим обкрадаємо ми Тебе?” Десятиною і приношеннями. 9 Прокляттям ви прокляті, тому що ви – весь народ – обкрадаєте Мене. 10 Принесіть усі десятини у дім сховища, щоб у домі Моєму була їжа, і хоча б у цьому випробуйте Мене, – говорить Господь Саваоф: чи не відкрию Я для вас отворів небесних і чи не виллю на вас повне благословення? 11 Я для вас забороню тим, що пожирають, знищувати у вас пло­ди земні, і виноградна лоза на полі у вас не залишиться без плодів своїх,­ – говорить Господь Саваоф. 12 І блаженними називати будуть вас усі на­роди, тому що ви будете землею жа­даною, – говорить Господь Саваоф 13 Зухвалі переді Мною слова ваші, – говорить Господь. Ви скажете: “що ми говоримо проти Тебе?” 14 Ви говорите: “марне служіння Богу, і яка користь, що ми дотримувалися постанов Його і ходили у сумному одязі перед лицем Господа Саваофа? 15 І нині ми вважаємо гор­довитих щасливими: краще влаштовують се­бе ті, що чинять беззаконня,­ і хоч спокушають Бога, але за­ли­шаються цілими”. 16 Але ті, що бояться Бога, говорять одне одному: “слухає Господь і чує це, і перед лицем Його пишеться пам’ятна книга про тих, що бояться Господа і шанують ім’я Його”. 17 І вони будуть Моїми, – го­ворить Господь Саваоф, – власністю­ Моєю у той день, який Я сотворю, і буду м`илувати їх, як м`илує лю­дина сина свого, який служить їй. 18 І тоді знову побачите різницю між праведником і нечестивим, між служителем Бога і тим, хто не служить Йому.

4 Бо ось, прийде день, що палає, як піч; тоді всі гордовиті і ті, що живуть нечестиво, будуть, як солома, і попалить їх грядущий день, – говорить Господь Саваоф, – так що не залишить у них ні кореня, ні гілок. 2 А для вас, що благоговієте перед ім’ям Моїм, зійде Сонце правди і зцілення у променях Його, і ви вийдете і заграєте, як тельці вгодовані; З і будете топтати нечестивих, бо вони будуть порохом під стопами ніг ваших у той день, який Я сотворю, – говорить Господь Саваоф. 4 Пам’ятайте закон Мойсея, раба Мого, який Я заповів йому на Хориві для всього Ізраїля, так само як і правила й устави. 5 Ось, Я пошлю до вас Іллю пророка перед настанням дня Господнього, великого і страшного. 6 І він наверне серця батьків до дітей і серця дітей до батьків їхніх, щоб Я, прийшовши, не вразив землю прокляттям.