Декор і внутрішнє оздоблення невеличкої церкви в чеському містечку Кутна Гора повністю виконані з людських кісток. Називається вона церквою на кістках (Кістниця).

А історія її така.

У 1278 році місцевий абат, повертаючись з дипломатичної місії, з Єрусалиму, узяв з собою для монастирського кладовища землю з Голгофи.

Кладовище швидко стало популярним в мешканців містечка, оскільки всі хотіли, щоб їх родичі покоїлися у «святій землі», і в результаті сильно розрослося. Особливо багато поховань було у 1318 році, після епідемії чуми — того року поховали більше 30000 осіб.

У якийсь момент кладовище, що постійно зростало, і брак місць на нім послужило причиною того, що під час нових поховань старі скелети викопували і складали в спеціальних каплицях при монастирях — кістницях.

Так звільняли місця для нових небіжчиків. І таким чином, там скупчилося 6 величезних пірамід кісток.

У 1784 році за розпорядженням імператора монастир був закритий, а його майно і землі купили Шварценберги. Новим господарям не сподобалося планування і купи кісток, і вони попросили Франтішека Рінта, майстра різьблення по дереву, втілити що-небудь в готичному стилі. Рінт, за допомогою хлорного вапна, очистив кістки від залишків людської плоті і оформив з кісток церкву. Навіть свій підпис «дизайнер» виконав з дрібних людських кісток.

На оформлення цієї «спадщини європейської культури» пішло до 50 тисяч людських кісток.

Відмітимо, що на Заході все це у жодному випадку блюзнірством не вважається. Кістниць (церков на кістках) було досить багато в Чехії, а також в інших державах Європи.

Та, що в Кутній Горі, відрізняється лише «оригінальним дизайном», невластивим іншим церквам на кістках, де просто зберігали людські рештки.