foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Apologet

Апологет : православний апологетичний сайт

Нецерковна людина, побачивши, як правило, тільки зовнішню сторону, шукає у всьому вади, недоліки. У Церкві такі недоліки є. Але це швидше знаходиться в області світосприймання самої людини. Віруюча церковна людина шукає недоліки в собі, а нецерковна - зовні. Ми живемо в товаристві споживачів. А тому дуже багато хто в сучасному суспільстві сприймає Церкву як суб’єкт сфери релігійних послуг.

Вже з’явилися люди, що прирівнюють Церкву до комерційної організації, Таїнства і обряди називають «релігійними послугами», а прихожан, відповідно - «споживачами». Церква, таким чином, прирівнюється до таких же постачальників послуг, як магазин, пральня чи турфірма. Але ж так можна дійти до того, що з членами Церкви повинні будуть укладати договори на надання так званих «послуг». Церква буде сприйматися як «магазин благодаті».

Але Церква ж не ритуальне бюро. Уявіть собі таку ситуацію: перед Таїнством Хрещення, батюшка оголошує, що кожен прихожанин повинен укласти договір на це Таїнство, інакше Хрещення не відбудеться. А потім ще і сертифікат видасть, що Таїнство відповідає всім канонічним нормам і так далі. Це походить від абсолютного нерозуміння суті того, що відбувається в Церкві. Прихожан не можна іменувати споживачами, оскільки разом зі священиком вони товариші по службі Христу. Не можна зміряти глибину священних служб, до них неприйнятний споживчий підхід.

Церква - не хімчистка і не магазин вже тому, що була відкрита не заповзятливими громадянами, а створена Христом і є Його Тілом. На відміну від магазину, в Церкві не продають товар, а здійснюють Таїнства і треби. Останнє слово свідчить само за себе: миряни висловлюють свою потребу, а священики цю потребу задовольняють, причому разом з мирянами. Посилаючи апостолів на проповідь, Христос сказав: «Проповідуйте, що наблизилося Царство Небесне; хворих зціляйте, прокажених очищайте, мертвих воскрешайте, бісів виганяйте; дарма отримали, дарма давайте » і «трудящий вартий прожитку» (Мф. 10,10). Пам’ятаючи ці слова, християни не платять за здійснення церковних таїнств і треб, а добровільно жертвують в Церкву - для того, щоб священно- і церковнослужителям було що їсти і в що одягнутися. Церква існує на пожертвування віруючих. Храму треба вижити. У стародавні часи здійснювали треби безкоштовно, але прихожани платили десятину (десяту частину своїх доходів).

Якби всі прихожани робили це зараз (адже це біблейська заповідь!) храми не збирали б крихти на требах.

Проблема торгівлі в храмах виникла не на порожньому місці, а на нашому небажанні платити хоч би за собівартістю за те, що на нас витрачене.

Було б непогано нам всім не забувати, що хтось прибирає за нами в храмі, хтось нам співає, хтось приймає записки, продає книги і свічки, хтось платить за нас за електроенергію, за ремонт і так далі. Всього не перерахувати. Навіть вода коштує чималих грошей. А скільки води ми виносимо з храму, скільки йде на прибирання? У себе вдома ми всі підрахуємо, кожну копійку берегтимемо. Але, чомусь, ми вважаємо, що в храмі все повинно бути для нас безкоштовно, зокрема чужий час.

Нам всі зобов’язані, а ми - «бери від життя все», не давши в храм ні копійки, все боїмося, щоб батюшки не зажиріли за наш рахунок, щоб хористам не переплатити...

Ось храми вимушені призначати ціни за треби.

У Церкві немає «послуг». Є Таїнства і обряди, і ти по своїй волі можеш пожертвувати за їх виконання, скільки вважаєш за потрібне. Деякі суми вказані, але тільки для того, щоб чоловік уявляв собі розмір пожертвувань. Але якщо у нього немає коштів, людину охрестять, нічого з неї не взявши. І так само відспівають покійного, нічого не взявши з його родичів, якщо у них немає грошей.

НОВИЙ ЗАВІТ і ПСАЛТИР (аудіоформат)

МЕЧ ДУХОВНИЙ

Меч духовний №2