А пригадалася мені ця історія з двох причин. По-перше, я нещодавно почув, як  Сандей Аделаджа під акомпонемент істеричного сміху вірних сектантів розповідає журналістам, що всі його колишні опоненти або вже розкаялися, або зійшли в могилу...  Таке собі „братолюбіє” на харизматичний манер. По-друге, як виявилося, за десять років наша влада так і не змогла, або ж не захотіла витурити Аделаджу з України (попри те, що його право на проживання в нашій державі було і залишається досить сумнівним). Більше того, заснована ним організація, що спеціалізується на промиванні мізків і викачуванні грошей, знову опинилася в центрі скандалу. Цього разу, незважаючи на високі посади покровителів африканського проповідника, міліції таки довелося порушити кримінальну справу стосовно керівників комерційної структури, пов’язаної з „Посольством Божим”, яка виявилася банальною фінансовою пірамідою.  

Ви не в секті Аделаджі - вас не обдурять...

      Отож, усе по порядку.  Нещодавно міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко заявив про причетність до діяльності фінансової групи Kings Capital керівників „Посольства Божого” та безпосередньо Сандея Аделаджі. Напередодні столична міліція затримала очільника Kings Capital Олександра Бандурченка та його американського партнера, розшукуваного у США афериста Роберта Флетчера за звинуваченням у шахрайському привласненні коштів обдурених громадян.
     „В процесі розслідування ми виявили, що в фінансовій схемі були задіяні Kings Capital, кредитний союз „Бізнес-партнерство” і всеукраїнська громадська організація „Духовність і благополуччя”, які збирали кошти зі своїх потенційних членів. У результаті вся ця діяльність стала об’єктом пильної уваги керівництва „Посольства Божого”, - заявив Юрій Луценко. За його твердженням, у міліції є „прямі покази потерпілих і підозрюваних осіб, які чітко демонструють зв’язок між фінансовими схемами і особами, пов’язаними з цією релігійною організацією”.
      Ще більш докладно про ситуацію розповів керівник київської міліції Віталій Ярема. Виявляється, підставою для порушення кримінальної справи стали заяви більш як шестидесяти ошуканих громадян. У людей видурювали гроші, обіцяли відсотки, все це благословлялося чорношкірим пастирем, а в результаті громадяни залишилися лише з сандеївським благословенням і порожніми кишенями. Як твердить генерал Ярема, отримана шахрайським шляхом готівка  вивозилася за межі України. „Сума коштів, отриманих від громадян, перевищувала 100 мільйонів доларів. Тобто це більше, ніж „Еліта-Центр”, - підкреслив очільник столичної міліції. Отож, зрозуміти на власному гіркому досвіді, „почім опіум для народу”, змогли тисячі українців. Хоча в деяких з них туман у головах не розсіявся навіть після остаточного викриття грандіозної афери – вони продовжують вигороджувати „доброго” пастира Сандея, а окремі ошукані вкладники провели пікет під вікнами Кабміну з вимогою...випустити з СІЗО Олександра Бандурченка, який, мовляв, ні сном, ні духом не знав про скоюваний злочин і прагне повернути гроші вкладникам. Цікавий момент, який лише підтверджує більш ніж тісний зв′язок керівників Kings Capital із сектою спритного нігерійця: за інформацією газети „Дело”, під час затримання міліцією цих горе-бізнесменів вони продовжували волати „З нами Бог! З нами Аделаджа!”. 
     Головні ляльководи згаданої афери Сандей Аделаджа та Леонід Черновецький щосили намагаються залишитися поза кадром цієї неприємної історії. Так, Аделаджа вже встиг публічно відхрестися від Kings Capital. Коли запахло смаженим,  на допомогу нігерійському „френду” прийшов його партнер по харизматичній громаді – „брат” Леонід. „Сандей мій друг, я можу за нього поручитися. Жодного відношення ні до яких фінансових операцій він не має. Він довірлива людина, як дитя”, - охарактеризував „білого і пухнастого” Сандея Леонід Черновецький. Ціну мерського слова вже сповна змогли оцінити на собі кияни, а от що за „дитя” Аделаджа, до останнього часу залишалося загадкою для багатьох. 
      Сандею Аделаджі доцільніше було б перейменувати себе з „посла Божого” на торгівельного консула. Адже, як твердять люди знаючі, історія „Слова віри”-„Посольства Божого” є історією накопичення капіталу двома особами: Сандеєм Аделаджею та Леонідом Черновецьким. Капіталу величезного, і все за рахунок наївних українців.

Банани та помаранчі, або харизматичні інвестиції у Майдан.

     Навряд чи десять років тому хтось із зацікавлених експертів (журналістів, правоохоронців, правозахисників, філософів, медиків) міг припустити, що за цей час Сандей Аделаджа не лише не припинить свою протизаконну діяльність, але й перетворить свою секту в справжній фінансово-релігійний концерн, а непересічний парафіянин Леонід Черновецький за допомогою „гречаного маркетингу” буде обраний міським головою Києва.
     Фундамент майбутнього успіху тандему Аделаджі-Черновецького закладався під час Помаранчевої революції. Хитрі пройдисвіти не могли не скористатися великим скупченням людей, зачарованих політичними гаслами, що лунали зі сцени Майдану. У натовпі з′явилися плакати „Посольства Божого”,  під прапорами цієї ж харизматичної секти революціонерам почали роздавати їжу. На сцені з-за спини Віктора Ющенка раз по раз вигулькував Леонід Черновецький – тодішній член парламентської фракції „Наша Україна”. Інвестиції в Ющенка дали свої дивіденди – помаранчевий Президент України, по-суті, благословив Черновецького на захоплення столиці,  віддавши серце східного християнства на поталу харизматам.
      Сьогодні Сандей Аделаджа цинічно ототожнює Майдан із атмосферою у його церкві. „Навіть Янукович і все його оточення казали: приходиш на Майдан – і потрапляєш в протестантську церкву. Те ж підняття рук, рухи вправо-вліво – нічого нового! Не даремно ж ми отримали подяку від президента за помаранчевий Майдан”, - відверто глузує нігерієць в інтерв’ю газеті „2000”.
     Такі одкровення від пастира не вартували б ламаного гроша, якби нині майже вся столична влада не опинилася з волі Віктора Ющенка у руках харизматів, а сам Аделаджа не вчащав до  Секретаріату Президента. Що може робити у високій державній установі людина, яка відверто паплюжить традиційні для України релігійні конфесії, заявляючи про їхнє виродження? Либонь, хтось із працівників президентської канцелярії цікавиться бестселерами всебічно обдарованого африканця, на кшталт книги „Райський клімат у сім’ї”, на сторінках якої він радить жінкам „як робити такі рухи, щоб влагаліщні м’язи зжимали пеніс”, а чоловікам „не виходити із влагаліща повністю”. А, можливо, співпраця Аделаджі з командою Віктора Ющенка грунтується на його тезі про те, що „жодних традицій українського сексу немає”? „Точно є традиція збочення, зрад, традиція спати з сусідкою, з кумою. Всі пісні про блуд”, - твердить „святенник” Сандей в інтерв’ю газеті „2000”. Не знаємо, які сексуальні традиції панують на батьківщині Аделаджі в далекій Африці, але йому усе-таки не варто згадувати всує кумів, поки гарантом Конституції у нас є Віктор Ющенко, бо то святе! Багато поважних в Україні людей образяться на чорношкірого проповідника і йому знову доведеться волати про примари расизму...

Аделаджа: політ над Україною уві сні та на яву.

     Розмах діяльності імперії Аделаджі просто вражає. Своїми релігійними тенетами він обплутав майже всю Україну. За повідомленнями  деяких авторитетних інтернет-видань, з метою збільшення обсягу обігових коштів і за сприяння мера Черновецького, Аделаджа придбав комплекс універсаму № 14 в Дарницькому районі Києва. А головний штаб „Посольства Божого” знаходиться в приміщенні спортивного манежу на столичному масиві Березняки. Саме там найбільшими партіями ловляться душі українців, які згодом віддають останні гроші керівникам тоталітарної секти. Поки земляки нігерійця Аделаджі продовжують молитися на крокодилів і сповідувати інші архаїчні тотемні культи, наш герой з манежу накреслює шлях розвитку українського народу. Чомусь майбутнє нашої країни Господь відкриває африканцю, та ще й у снах. Перемога Черновецького явилася Аделаджі так: „Мені був голос про те, що він переможе... Я говорив Леоніду Михайловичу, що він стане мером, він сам не вірив, але я це знав... Мені Бог відкрив, що це відбудеться. Але це визначено не мною, це визначив Бог”. Що й казати, страшний сон... Але реальність ще страшніша - тепер Леонід Черновецький заговорив про президентські амбіції...         
      Структура Аделаджі  відкрила кілька платних навчальних закладів – „Ісус Навін”, школа послідовників Ісуса „Молодь з місією”, „Домата” та інші. Діє ряд громадських організацій, зокрема,  „Благовіст”, видавництво „Фарес”, комерційні підприємства „Прост” і „Скінія”, реабілітаційний центр „Любов”. Підконтрольні структури розгорнуті у всіх областях України. Як зізнається сам чорношкірий пастир, лише у Києві його секта на тиждень збирає по сорок п’ять залів у тисячу чоловік кожен, а загалом у гігантському „лохотроні” задіяно до двох мільйонів наших співгромадян!
     Крім того, ресурс Аделаджі-Черновецького складається з фракції Блоку Леоніда Черновецького в Київраді та столичних райрадах і цілої групи народних депутатів України, які завжди радо відгукуються на всі прохання представників харизматичної церкви. Навіть коли правоохоронні органи цілком обґрунтовано намагалися спровадити з України  заїжджого псевдопроповідника, окремі народні обранці ставали за нього горою, ставлячи свої підписи під різного роду зверненнями і петиціями з вимогою не чіпати приблудного месію. Найбільше обурює, що не цуралися грати роль „адвокатів диявола” і ті політики, що позиціонують  себе прихильниками національно-демократичного напрямку, а отже, за ідеєю, мають бути головними захисниками традиційних українських духовних цінностей. Той факт, що Сандей Аделаджа досі не лише перебуває в Україні, але й активно продовжує робити бізнес на релігії, є живим свідченням могутності, а отже, і великої небезпеки сектантського харизматичного лобі як у нашому парламенті, так і в державі в цілому.

Чорна молитва Сандея

     Останнє звернення до правоохоронців з приводу фінансово-релігійних оборудок Сандея Аделаджі надійшло від народного депутата, члена фракції „Наша Україна-Народна самооборона” Кирила Куликова. „Я вважаю, що відбувається одурманювання свідомості людей. До мене у великій кількості надходять заяви громадян про те, що там когось примусово забрали на лікування кудись, хтось виписався зі своєї житплощі, когось примушували продавати майно і так далі. Це – наша країна, ми повинні захищати свій простір, своїх людей. Тобто, якщо ця особа – іноземний громадянин – небажана, нехай він ніби й не скоїв ніякого злочину в Україні, але його перебування на території України небажане, то можна застосувати процедуру депортації. Так от, я наполягаю на тому, щоб до Аделаджі цю процедуру було застосовано – його діяльність, діяльність його секти завдає шкоди державі. Значної шкоди”, - заявляв на початку року парламентар в інтерв’ю „Главреду”.
      „Діяльність цієї секти побудована на нейролінгвістичній теорії – тобто йде вплив на підсвідомість людей. Натомість релігія має йти від душі, від свідомості, від мислення, від серця”, - переконаний  Кирило Куликов.
      Варто зазначити, що його оцінка діяльності „Посольства Божого” майже збігається з висновком експертизи, проведеної ще у 2006 році кандидатом філософських наук, доцентом, начальником кафедри філософії Юридичної академії МВС України Юрієм Наріжним, доктором медичних наук, професором Української військово-медичної академії Олегом Сиротяповим і психологом вищої категорії Центру з питань сім’ї та жінок Володимиром Пєтуховим. Експерти дійшли висновку, що сектанти трактують Біблію на свій розсуд, ігноруючи традиції української культури. Науковці також виявили ознаки, що свідчать про негативний вплив молитовних зібрань „Посольства Божого” на психічне здоров’я їх учасників. Останні події навколо Kings Capital можуть слугувати найбільшим доказом правильності таких висновків. Люди, потрапивши під психологічний вплив сектантів, стають безвільним знаряддям у їхніх руках, наносячи при цьому шкоду як собі, так і близьким людям.
     Треба відзначити, що за останні десятиріччя у методах і формах  діяльності, або, як кажуть криміналісти, у „почерку” Сандея Аделаджі та його спільників майже нічого не змінилося. Він так само погрожує журналістам за викривальні публікації. Зокрема, нещодавно пообіцяв затягати по судах відомого журналіста Миколу Вересня за фільм „Попередження”, показаний на Першому національному телеканалі. Пригадується, як уся секта молилася проти одного столичного чиновника, який вперто не хотів танцювати під дудку пастора Сандея і не толерував його протизаконну діяльність. Чиновник той, до речі, досі живий і здоровий – вочевидь, сила „святого” слова нігерійського місіонера-мільйонера виявилася перебільшеною.
     Незмінними лишилися і методи комерційної діяльності сандеївців. Свого часу автор цих рядків писав, як харизмат Некрасов захопив підприємство „Укрпассервіс” і змушував підлеглих працівників вступати до лав секти, провертаючи в той же час багатомільйонні кримінальні оборудки. Все це так само робилося під прикриттям віри в Бога!
      Але найстрашнішим є те, що за це десятиріччя не змінилася і позиція держави стосовно захисту психічного та духовного здоров’я українського народу. Правоохоронці й досі побоюються захисників Сандея Аделаджі, що засіли у  Верховній Раді, а тепер ще й у керівних кріслах столичної влади. Дивно, але й у свідомості президента Віктора Ющенка мирно співіснують прихильність до традиційних духовних цінностей із толеруванням іноземної  неорелігійної агресії. Колись самовпевнені заяви Сандея Аделаджі про те, що він стане президентом України, змусили Леоніда Кучму звернути увагу на діяльність цієї деструктивної секти. Що ж змусить нинішнього президента реально оцінити її небезпеку? Невже поки Аделаджа з Черновецьким не вдарять на президентських виборах, Віктор Ющенко не перехреститься?