Видано указ Президента України "Про невідкладні заходи щодо подолання негативних наслідків тоталітарної політики колишнього Союзу РСР стосовно релігії та відновлення порушених прав церков і релігійних організацій" від 21 березня 2002 року. Перед тим ще 14 лютого вийшла постанова Кабінету Міністрів України "Про умови передачі культових будівель – визначних пам\'яток архітектури — релігійним організаціям". Але ці документи викликали неоднозначну реакцію з боку самих Церков, яким, власне, і намагалася влада допомогти. З цього приводу Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, разом із членами Вищої Церковної Ради УПЦ Київського Патріархату провів спеціальну прес-конференцію.

Виявляється, постанова уряду скасовує дію цілого ряду нормативних актів, якими встановлювався перелік пам\'яток архітектури та культових споруд, які не підлягали передачі у постійне користування релігійним організаціям. Тепер, за логікою, можна якоюсь наступною постановою (яку можна широко і не афішувати) передати Церкві будь-який старовинний храм. Все б було не так погано, але от тільки у нас ще немає єдиної помісної Української православної церкви. Замість неї аж три, не вельми люблячих одна одну гілки. Таким чином, спостерігачі не виключають того, що матимемо ситуацію, коли церкви передаватимуться з-під поли близьким до чиновників конфесіям.

"Ми вимагаємо дійсного, а не тільки декларованого рівного ставлення влади, – особливо місцевої влади, – до всіх Церков, а не тільки однієї, що представляє Московський Патріархат", – йдеться в заяві Вищої Церковної Ради УПЦ КП.

Патріарх Філарет припускає, що поява урядових постанов повністю поставить під сумнів існування Національного заповідника "Києво-Печерська лавра". Його і так постійно штурмували московські монахи, захоплюючи силою цілі корпуси. Тепер же вони, прикриваючись постановою, можуть повністю загарбати всю українську святиню. Святійший звертає увагу на можливість утисків Київського Патріархату під час розподілу нерухомого культового майна, яке раніше не дозволялося роздавати. Він, зокрема, заявив, що його Церква у випадку передачі УПЦ Московського Патріархату вимагатиме передати їй Софію Київську.

Юрій ДОРОШЕНКО,
газета "Вечірній Київ",
17 квітня 2002 року